Gezaghebber Bonaire dient ontslag in

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima werden welkom geheten door gezaghebber Lydia Emerencia. Foto ANP / Michael Kooren

Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire heeft vanmorgen haar ontslag aangeboden aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). Ze deed dat nadat een meerderheid van de eilandraad dinsdag het vertrouwen in haar had opgezegd.

Volgens Emerencia staat de aangenomen motie van wantrouwen “vol aantijgingen die niet hard gemaakt worden”. Het opstappen van de gezaghebber (burgemeester) kadert in de al twee jaar durende bestuurscrisis op het eiland, sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

In september riep Plasterk rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte, die namens ‘Den Haag’ toezicht houdt op het bestuur op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, al terug voor overleg. Dat gebeurde na berichten dat hij zich had bemoeid met justitiële onderzoeken tegen politici van de regerende christen-democratische UPB. De uitkomst van het overleg was dat Stolte, hoewel benoemd tot mei 2017, al in mei 2014 weggaat.

De UPB kwam dit voorjaar in aanvaring met gezaghebber Emerencia nadat zij aangifte van valsheid in geschrifte had gedaan tegen een UPB-gedeputeerde (wethouder). Hij had bij het verstrekken van taxivergunningen iemand bevoordeeld.

Bestuurlijke problemen escaleerden met aanstelling Stolte

De motie van wantrouwen werd dinsdag ingediend door UPB-fractievoorzitter Jeffrey Levenstone. Hij is verdachte in het corruptieschandaal rond de UPB waarin op dit moment twee partijkopstukken terechtstaan. Volgens de motie heeft de gezaghebber “geen benul van wat besturen inhoudt”. Ook wordt haar verweten dat ze Sinterklaas niet zou hebben willen ontvangen en te hoge reiskosten zou hebben gemaakt.

De bestuurlijke problemen op Bonaire escaleerden in 2011 met de aanstelling van de CDA’er Wilbert Stolte tot rijksvertegenwoordiger. Hij wordt behalve door de UPB, zusterpartij van het CDA, maar door weinig partijen gesteund. Hij leeft in onmin met de oppositie in de eilandraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren, de politieleiding en het Openbaar Ministerie.

    • Joep Dohmen