Chinese bureautjes regelen auteurschap of zelfs een heel artikel

Wetenschappelijk artikeltje kopen? Of je naam als co-auteur op een artikel laten zetten? In China bestaan vele tientallen bureaus die het tegen betaling zo voor je regelen. Het zijn makelaars in kant-en-klare onderzoekspapers, overzichtsartikelen en auteurschappen. Ook helpen ze een artikel gepubliceerd te krijgen in een vooraf afgesproken tijdschrift, of ze vertalen een artikel dat al is verschenen in een Chinees tijdschrift en zorgen dat het nog een keer in een Engelstalig blad komt.

Dat blijkt uit onderzoek van de in Shanghai gevestigde journalist Mara Hvistendahl. Ze beschrijft de ervaringen en conclusies van haar vijf maanden durende undercover-onderzoek vandaag in het tijdschrift Science. „Er is een bloeiende zwarte markt van vage bureaus, corrupte wetenschappers en vatbare tijdschriftredacteuren”, concludeert Hvistendahl.

De makelaars regelen vooral publicaties in Chineestalige tijdschriften, maar ook Engelstalige bladen zijn doelwit. Hvistendahl beschrijft hoe ze door een bureau wordt benaderd om als co-auteur op een artikel te worden geplaatst dat zal verschijnen in het International Journal of Biochemistry & Cell Biology, een goed aangeschreven tijdschrift van uitgever Elsevier. Het betreffende artikel is afgelopen september gepubliceerd. In de daaraan voorafgaande maanden zijn vier auteurs toegevoegd, en twee zijn er geschrapt. Gevraagd naar de gang van zaken leggen zowel de uitgever als de corresponderende auteur – degene die de correspondentie met geïnteresseerden verzorgt – van het artikel de schuld bij de eerste auteur. Maar die zegt dat het juist een idee was van de andere auteurs.

Hvistendahl en twee collega’s benaderden 27 bureaus. Ze deden zich voor als student of wetenschapper, op zoek naar publicaties. Een wetenschapper moet tussen de 1.200 tot 20.000 euro op tafel leggen voor de diensten. De handelswaar bestaat uit artikelen die in een citatie-index terecht komen, zoals de Thomson Reuters Science Citation Index.