Flinke stijging aantal drugsopnames ziekenhuizen

GHB in vaste pure vorm.
GHB in vaste pure vorm. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het aantal mensen dat na gebruik van drugs op de eerste hulp terechtkomt is in vijf jaar tijd met 45 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL (pdf) in opdracht van tv-programma Nieuwsuur.

Bij 27 procent van de opnames ging het om ghb-gebruik. Het aantal opnames door toedoen van die drug is de afgelopen jaren vooral toegenomen. Vorig jaar bezochten 1600 mensen die ghb hadden gebruikt de spoedeisende hulp tegenover 1000 in 2008.

Het zijn vooral jongeren tussen de 15 en 29 jaar die na drugsgebruik op de eerste hulp terechtkomen. Driekwart van de patiënten heeft vergiftigingsverschijnselen. Ze zijn bijvoorbeeld bewusteloos geraakt.

Drugshulpverleners zijn volgens Nieuwsuur bezorgd. Ze wijzen erop dat de gemeentelijke budgetten voor drugspreventie vanwege de bezuinigingen onder druk staan.

    • Frank Huiskamp