FIFA: openingsduel in São Paulo is vraagteken

De openingswedstrijd van het WK in Brazilië wordt mogelijk verplaatst als het deels ingestorte stadion in São Paulo niet ruim voor aanvang van het toernooi af is. „Dit stadion wordt een twijfelgeval”, zei de Belg Michel D’Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, gisteren in het Vlaamse Radio 1-programma De Ochtend.

De WK-stadions moeten eind volgend maand worden opgeleverd, maar door het ongeluk van woensdag haalt São Paulo die deadline waarschijnlijk niet. „De FIFA wacht met een verklaring tot het lokale organisatiecomité beslist heeft hoe het nu verder moet. Ik denk dat we met nieuwe deadlines zullen moeten werken.”

Volgens de D’Hooghe, tevens voorzitter van de Belgische voetbalbond, moet het Itaquerão Stadion minstens vier maanden voor het openingsduel van het WK gereed zijn. Op die manier is er nog tijd om het stadion tijdens wedstrijden te testen. Gastland Brazilië opent het toernooi op 12 juni.

Twee arbeiders kwamen woensdag om het leven toen een hijskraan op de overkapping van het stadion viel. Een gedeelte van het dak kwam daardoor naar beneden. Het incident brengt het totaal aantal doden tijdens de bouw van WK-stadions in Brazilië op vier. In maart maakte een bouwvakker in Amazonestad Manaus een dodelijke val, een jaar eerder gebeurde hetzelfde in de hoofdstad Brasília.

Een leider van de vakbond van bouwvakkers uit São Paulo zei tegenover persbureau AP dat een veiligheidsmedewerker had gewaarschuwd voor de bodem, die door hevige regen te zacht zou zijn om de loodzware constructie te kunnen dragen. Bouwmaatschappij Odebrecht verwerpt deze aantijgingen. Een eerste onderzoek wijst uit dat er geen aanwijzingen vooraf waren, noch dat de bodem te zacht zou zijn.

In het onderkomen van Corinthians moeten naast het openingsduel nog vijf wedstrijden worden gespeeld, waaronder een halve finale. Op 6 december vindt de loting plaats. (Novum)