VVD: ‘afluisterpraktijken’ PvdA en GL rond erfpachtpetitie ‘verbijsterend’

PvdA en GroenLinks „luisterden af” hoe ingehuurde petitiezoekers „leugens” vertelden: de discussie over aanpassing van het erfpachtstelsel gaat de laatste dagen meer over de geldigheid van een petitie dan over de erfpacht zelf.

Wethouder Van Poelgeest (GroenLinks) wil het erfpachtstelsel, waarbij de huiseigenaar zijn grond huurt van de gemeente, aanpassen, tot onvrede van de Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (SEBA) en onder andere VVD. SEBA verzamelde bijna 36.000 handtekeningen, waardoor er op 22 mei 2014 een referendum komt.

Maar volgens PvdA en GroenLinks is die petitie niet eerlijk verlopen. Ingehuurde studenten zouden bij de pont en supermarkten handtekeningen hebben geworven en ondertekenaars zouden „foutief” zijn geïnformeerd. De partijen maakten geluidsopnames van gesprekken met de studenten.

Dat kan de VVD niet waarderen. De partij noemt het „verbijsterend” dat PvdA en GroenLinks hebben afgeluisterd, „zeker GroenLinks, dat de mond vol heeft over burgerrecht”, aldus een woordvoerder van de VVD.

    • Anouk van Kampen