Elfstedenvereniging worstelt met dubbele pet van ijsmeester

Jan Oostenbrug vertrekt eerder na meningsverschil met bestuur

IJsmeester Jan Oostenbrug van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft nog een jaar aan. Maar als het aan het Elfstedenbestuur had gelegen was hij deze maand vertrokken. Oostenbrug is ook voorzitter van de Friesche IJsbond en die dubbele pet past niet, vindt het bestuur.

Als Oostenburg als voorzitter van de IJsbond het Friese ijs opstapt of de dikte meet, ziet iedereen hem vooral als ijsmeester van de Elfsteden. „Waarna de hype vooral in de landelijke media losbarst, terwijl wij vooral nuchter willen blijven”, licht Elfstedenwoorvoerster Immie Jonkman toe. Oostenbrug zelf ziet het probleem niet, maar het bestuur dwong hem te kiezen tussen beide functies. „Ik heb toen voor de IJsbond gekozen”, vertelt Oostenbrug. „Daar zie ik voor mezelf nog een taak en uitdaging, vooral om de veiligheid van de recreanten op het ijs te garanderen in het overleg met grote fusiegemeenten.” De IJsbond zorgt ervoor dat er ijsbanen worden aangelegd en schrijft toertochten uit.

De rayonhoofden wisten niets van de kwestie en hoorden begin deze maand op een reguliere vergadering dat hun ijsmeester noodgedwongen moest opstappen. Een brief hierover van het bestuur lag al klaar. Oostenbrug: „Die dubbele pet van mij interesseerde hen niet. Zij wilden dat ik bleef en toen heb ik gezegd: als iedereen dat wil blijf ik.” Volgens Oostenbrug was er ook geen opvolger voor hem als ijsmeester en wilden de rayonhoofden daar bovendien ook inspraak over hebben. De meeste rayonhoofden zijn ook actief als vrijwilliger voor de ijswegencentrales. Het Elfstedenbestuur besloot daarop de kwestie „over de winter”’ heen te tillen, aldus Jonkman. Afgesproken werd dat Oostenbrug nog een jaar aanblijft.

Volgend jaar is hij dan twaalf jaar ijsmeester en de derde, na Henk Kroes en Jan Sipkema, die ook voorzitter was van de IJsbond. „Ik ben dan 68 en had in principe nog twee jaar aan kunnen blijven, maar het is goed zo.”