Eerste vrouwelijke lijsttrekker in Staphorst

Staphorst heeft voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Liesbert Lubberink is gisteren door de lokale PvdA gekozen als leider van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, meldt RTV Oost.

Het rustieke dorpje Hamingen in de gemeente Staphorst.
Het rustieke dorpje Hamingen in de gemeente Staphorst. Foto ANP / Bram van de Biezen

Staphorst heeft voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Liesbert Lubberink is gisteren officieel door de lokale PvdA gekozen als leider van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, meldt RTV Oost.

Lubberink woont sinds 1992 in Staphorst en heeft vier zonen. Ze is lerares in het basisonderwijs en heeft zich tijdens haar studie naar eigen zeggen verdiept in plattelandsontwikkeling en vrouwenemancipatie. Haar credo is:

“Elke verandering biedt nieuwe kansen.”

Lubberink op één op conceptlijst

Eerder deze maand berichtte de lokale PvdA al dat Lubberink op de conceptkandidatenlijst stond als lijsttrekker. Op de lijst stonden vijftien kandidaten, onder wie zeven vrouwen.

Het is de eerste keer sinds het passief vrouwenkiesrecht bijna honderd jaar geleden in Nederland werd ingevoerd, dat Staphorst met een vrouwelijke lijsttrekker komt. De gemeente ligt in de zogenoemde Biblebelt, een strook waar relatief veel strenggelovigen wonen die loopt van het Zeeuwse Tholen, door Barneveld, naar Urk en Staphorst.

Bible belt in het nieuws

Afgelopen zomer waren de dorpen in het nieuws, doordat relatief veel kinderen er mazelen hadden. Veel strenggelovige ouders willen hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

    • Laura Klompenhouwer