Duitse ‘Song from the Forest’ beste documentaire op IDFA

De opening van internationaal documentairefestival IDFA in Pathe Tuschinski in Amsterdam. Foto ANP/ Olaf Kraak

De Duitse documentaire Song from the Forest van Michael Olbert heeft vanavond de prijs voor de beste lange documentaire gewonnen op het 26e International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Aan de onderscheiding is 12.500 euro verbonden. De film gaat over een Amerikaan die tussen de pygmeeën woont en met zijn eerste pygmeezoon naar de Verenigde Staten reist.

De prijs voor de beste middellange documentaire ging naar het Russische Pussy versus Putin van Gogol Wives Productions, over de strijd van punkband Pussy Riot tegen president Vladimir Poetin. Deze prijs is goed voor 5.000 euro.

De beste Nederlandse docu was volgens de jury Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. De film gaat over drie vrouwen en hun worstelingen met de gevolgen van borstkanker. De publieksprijs kreeg Mona Friss Bertheussen voor het Noorse Twin Sisters.

Hoewel het festival nog tot en met het weekend duurt, is het volgens de organisatie duidelijk dat het alweer meer bezoek heeft getrokken dan vorig jaar. Als de trend doorzet, dan is het aantal bezoeken gestegen van 208.000 in 2012 naar 222.000 dit jaar.

Lees morgen meer in NRC Handelsblad.