De Nederlander kijkt gefascineerd naar zichzelf vanuit de lucht

Nieuwe titels blijven in de bladenmarkt verschijnen. Nederland vanuit de lucht is ‘hot’.

None

‘Nederland vanuit de lucht.’ Kennen we dat niet ergens van? Ja! Nederland van boven, van de VPRO. En De bovenkant van Nederland, de boeken van luchtfotograaf Karel Tomeï. En er is zelfs een Bosatlas Nederland van boven (featuring VPRO en Tomeï). En dan is er natuurlijk nog Google Earth. We lijken gefascineerd door onszelf vanuit de lucht bekeken.

En dan is er nu het blad OverNL. Slogan: ‘Nederland vanuit de lucht’. De ene uitgever wil Panorama en Playboy kwijt, de andere uitgever Opzij en J/M Ouders, maar er blijven gewoon nieuwe titels verschijnen.

OverNL is een uitgave van Sky Pictures, een Zeeuws bedrijf dat in luchtfotografie doet. Als je het blad ziet – vorige week verscheen nummer 2 van OverNL – dan lijkt het heel vanzelfsprekend. Dat dit niet al veel eerder bestond!

Sky Pictures heeft niet gewoon z’n database leeggegooid op de pagina’s. Er is echt een tijdschrift gemaakt. Onder de kop ‘Bijzonder wonen’ zien we (natuurlijk) de kubuswoningen in Rotterdam van boven. Maar ook – minder bekend, leuker om te zien – de bolwoningen in Den Bosch. (Check op Google Earth ‘Bollenveld’, dat is de straatnaam, in OverNL staat daarvan dus een fraaie luchtfoto) Mooi: plaatjes van een Hollands winterlandschap. Indrukwekkend: de massa mensen op een zomers popfestival (het Zeeuwse Concert at Sea). Niet alles is overweldigend mooi; de foto’s van de Rotterdamse haven passen meer in een havenbrochure. Wel weer leuk: de toen&nu-foto’s van Amersfoort Vathorst in 1995 (een dorpje) en nu (geen dorpje meer) en Roosendaal in 1992 en nu. Aardig geschiedenisverhaaltje erbij en klaar.

    • Peter Leijten