Cocu kondigt maatregelen aan na verlies

PSV verloor uit bij het Bulgaarse Ludogorets (2-0), zondag wacht Feyenoord-uit. Coach Cocu laakt de instelling van zijn ploeg. „Dit kunnen we ons niet permitteren.”

Phillip Cocu zinspeelt op maatregelen nu zijn ploeg gisteravond ook in de Europa League niet heeft weten te winnen. De uitwedstrijd tegen groepshoofd Ludogorets Razgrad eindigde in Bulgarije in 2-0 voor de thuisploeg. „Een aantal spelers presteerde onder de maat en dat kunnen we ons niet permitteren”, zei Cocu na de wedstrijd voor de camera van RTL 7. „Het valt niet uit te sluiten dat er nu wat gaat gebeuren.”

Cocu kon ondanks zijn problemen in de eredivisie, waar zijn ploeg vijf wedstrijden op rij niet won, bogen op een aardige Europese campagne waarin PSV alleen tegen AC Milan (uit) verloor in de voorronde van de Champions League en thuis tegen Ludogorets. Maar in het Vasil Levski-stadion in Sofia, waar de Bulgaarse kampioen in Europees verband noodgedwongen speelt wegens een te klein eigen stadion, ging het weer mis. Verdediger Jeffrey Bruma incasseerde tien minuten na rust zijn tweede gele kaart, en met tien man was de ploeg niet in staat een 1-0 achterstand om te buigen. PSV moet over twee weken in Eindhoven tegen concurrent Tsjornomorets Odessa, dat won van Dinamo Zagreb (2-1), kwalificatie voor de volgende ronde zien af te dwingen. Een gelijkspel volstaat.

De eerste helft bood PSV wat lichtpuntjes, met twee fraaie steekpassjes van Adam Maher. Maar Luciano Narsingh kwam steeds te schuin voor het doel uit en wist spits Jürgen Locadia niet te bereiken. Stopper Karim Rekik liet zich kort voor rust op het verkeerde been zetten door Roman Bezjak, die vanuit een moeilijke hoek raak schoot. Na de rode kaart voor Bruma verloor PSV alle initiatief. Bezjak maakte tien minuten voor tijd de 2-0.

Zondag wacht de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Op het Eindhovense trainingscomplex De Herdgang hekelde Cocu eerder deze week de gelatenheid van zijn ploeg. „Dan kun je ook iets anders doen om een partij te winnen”, beet hij zijn spelers toe. PSV in crisis wil andere middelen aanwenden om het tij te keren. De ploeg, vroeg in het seizoen geroemd om zijn jeugdige elan, zoekt naar de over-mijn-lijk-mentaliteit in de stijl van de afgezwaaide aanvoerder Mark van Bommel en de naar AS Roma vertrokken Kevin Strootman.