China doet de force protection

Vandaag lichten experts de Tweede Kamer in over de VN-missie naar Mali Om valse verwachtingen te voorkomen, zoals bij Afghanistan Het Chinese leger gaat de troepen beschermen

medewerker defensie

Nederlandse eenheden die begin volgend jaar worden ingezet voor de VN-missie in Mali, zullen daar voor militaire bescherming van hun kamp moeten vertrouwen op troepen van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Dat zegt de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

„We werkten op maritiem gebied al vaker samen met China, zoals bij de piraterijbestrijding in de Indische Oceaan. Aangezien we in Gao met het Chinese contingent kampementen en andere faciliteiten zullen delen, ligt samenwerking voor de hand. Nederlands medisch personeel gaat werken in een Chinees veldhospitaal. En force protection hoort er inderdaad ook bij.”

Volgens Chinese bronnen zijn 400 manschappen van het Volksbevrijdingsleger aangeboden aan de Malimissie, zowel bewakers als medisch personeel, geniesoldaten en special forces. Toch is de nauwe militaire samenwerking opmerkelijk, zeker op het terrein van de beveiliging tegen infiltranten en aanvallen van buitenaf. China is namelijk al jarenlang huiverig om deel te nemen aan ‘harde’ vredesmissies. In plaats daarvan stuurde Beijing vooral geniesoldaten en ander ondersteunend personeel – mondjesmaat.

De beveiliging van het kamp in Gao, waar ook de Nederlanders zullen verblijven, is overigens geen bilaterale overeenkomst, zegt Middendorp. „China heeft force protection aan de VN aangeboden. Zoals wij de inlichtingeninfrastructuur die de VN-missie mogelijk maakt.”

De Chinese beveiliging van het kamp is niet de enige bescherming waarop de Nederlandse militairen moeten kunnen terugvallen. Middendorp: „Onze eenheden zijn robuust uitgerust om zichzelf te beschermen. En we hebben onze eigen vier Apaches die in Gao komen te staan. Er is ook de Quick Reaction Force van Afrikaanse troepen. En het is ook mogelijk de hulp in te roepen van Franse eenheden in de regio.”

De samenwerking gaat verder dan Mali, de Nederlandse en Chinese Defensie Academies gaan personeel uitwisselen, de Nederlandse School voor Vredesmissies zal kennis delen met het Chinese Peacekeeping Training Centre.