CBP: Google schendt de Nederlandse privacywet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) roept Google op het matje omdat het bedrijf in maart 2012 de gebruiksvoorwaarden heeft aangepast op een manier die niet strookt met de Nederlandse wet. Dat heeft de toezichthouder gisteren in een persbericht gemeld.

Google voegde in 2012 de profielen van de gebruikers van afzonderlijke diensten, zoals de zoekmachine, Google Maps en YouTube, samen tot één ‘superuser’. Zo kunnen nauwkeuriger advertenties op maat geleverd worden – Google verdient daarmee zo'n 50 miljard dollar per jaar.

Volgens het CBP veranderde Google de voorwaarden zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren. „Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm in de persverklaring.

Het internetbedrijf is marktleider en zijn advertentienetwerk strekt zich volgens het CBP uit over meer dan twee miljoen websites wereldwijd. „Het is bijna onmogelijk om op internet niet van Google-diensten gebruik te maken”, aldus het CBP. Na een hoorzitting zal de toezichthouder „beslissen over de inzet van handhavende middelen.” Mogelijk krijgt Google een dwangsom opgelegd om wijzigingen door te voeren.

Google zegt in een schriftelijke reactie dat het de Europese wetgeving respecteert en dat het in gesprek zal blijven met het CBP.