CBP: Google overtreedt de Nederlandse wet

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zegt dat Google met de in maart herziene privacyvoorwaarden de Nederlandse wet overtreedt.

Google onttrekt data aan internetters die gebruik maken van haar diensten, zoals YouTube, Gmail of de zoekmachine. Het CBP zegt dat het om „gevoelige” informatie kan gaan zoals zoekopdrachten, locaties en bekeken video’s. Google informeert gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten, aldus het CBP. Bovendien biedt het bedrijf gebruikers niet de mogelijkheid om (vooraf) in te stemmen met het koppelen van deze gegevens. Dit is wel door de Nederlandse wet vereist.

In een reactie op het onderzoek, dat het CBP zeven maanden kostte, laat Google tegenover Reuters weten dat het wel degelijk „voldoende specifiek” is in de informatie die het gebruikers voorschotelt met betrekking tot het verwerken van persoonlijke data.

Het privacybeleid van Google werd in maart van kracht en bleek toen al in strijd met Europese privacyrichtlijnen. Dat stelde destijds de Franse privacywaakhond CNIL namens alle 27 Europese privacytoezichthouders. Het CNIL verzocht Google de invoering van het nieuwe beleid uit te stellen, maar Google weigerde dat.

Het bedrijf is ontboden voor een hoorzitting bij het CBP waarna de privacywaakhond zal beslissen „over de inzet van handhavende middelen”.Het CBP kan een bedrijf of organisatie een dwangsom opleggen als het in strijd handelt met de Nederlandse wet. Het CBP legde Google al eerder een boete op, omdat het Amerikaanse bedrijf de privacy schond met Google Street View. nrc

    • NRC