Springsteen worstelde met tekst van klassieker

None

Het refrein heeft het gehaald, maar de 26-jarige Bruce Springsteen worstelde enorm met de rest van de tekst van zijn klassieker Born to run. Dat blijkt uit het velletje handgeschreven papier uit 1974 met een eerste versie van het nummer. Volgende week donderdag wordt het in New York bij Sotheby’s geveild. Handgeschreven teksten zijn zeldzaam van Springsteen, en deze die het ontstaan laat zien van zijn volgens poptijdschrift Rolling Stone allerbeste song, moet tussen de 50.000 en 75.000 euro opbrengen.

De uiteindelijke tekst van Born to run begint met de met kracht gezongen woorden „In the day we sweat it out in the streets of a runaway american dream.” En een paar regels later „Baby, we were born to run!” Alleen die laatste regel staat al in de te veilen tekst.

Born to run is het titelnummer van Springsteens derde album uit 1975. Het nummer betekende zijn doorbraak. Het refrein is wel al vrijwel af: „This town’ll rip the (out your) bones from your back/ it’s a suicide trap (rap) (it’s a trap to catch the young) your dead unless/ you get out (we got to) while your young so (come on!/ with) take my hand cause tramps/ like us baby we were born to run.”

Het schrijven van de song die zijn carrière vestigde was een moeizaam proces, zoals dit vel laat zien. Alleen al aan het nummer Born to run sleutelde hij zes maanden. In totaal besteedde Bruce Springsteen veertien maanden aan het schrijven en opnemen van het album Born to run, dat door velen als zijn beste wordt gezien.

De huidige eigenaar van het tekstblaadje is niet bekend. Het is afkomstig van Springsteens toenmalige manager Mike Appel.