‘Bernard Wientjes wederom invloedrijkste Nederlander’

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Foto ANP/ Bas Czerwinski

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is door de Volkskrant ook dit jaar verkozen tot de invloedrijkste Nederlander. Het is voor Wientjes de vierde keer op rij dat hij boven aan de lijst staat. Volgens de krant is hij met name zo invloedrijk vanwege het sociaal akkoord.

Het zal voor Wientjes de laatste keer zijn dat hij de top 200 aanvoert: zijn laatste termijn loopt dit voorjaar af.

Op de tweede plek staat oud-minister Hans Wijers, vorig jaar nog derde. Wijers is voormalig topman van chemieconcern AkzoNobel. Hij heeft volgens de krant “posities bij alle vaderlandse kroonjuwelen”. Zo is hij president-commissaris bij Ajax en Heineken en commissaris bij Shell.

Op plaats drie staat ABN AMRO-topman en oud-minister Gerrit Zalm, gevolgd door Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank en Shell-baas Jeroen van der Veer.

Laura van Geest invloedrijkste vrouw

De invloedrijkste vrouw volgens de Volkskrant is Laura van Geest, de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Ze is ook de hoogste nieuwe binnenkomer. Een kwart van de lijst van dit jaar bestaat uit vrouwen, de gemiddelde leeftijd van de mensen die erop staan is 58.

In de krant van morgen publiceert de Volkskrant de hele lijst.

    • Frank Huiskamp