Berlusconi aangeklaagd wegens omkopen getuigen

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië is vandaag beschuldigd van het omkopen van getuigen. Hij zou hen hebben betaald om valse verklaringen af te leggen. Dit zou zijn gebeurd in een rechtszaak die verband houdt met een proces waarin Berlusconi wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige. Dat meldt persbureau Reuters.

Berlusconi na de speech waarin hij reageerde op het verlies van zijn senaatszetel.
Berlusconi na de speech waarin hij reageerde op het verlies van zijn senaatszetel. Foto EPA / Guido Montani

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië is vandaag beschuldigd van het omkopen van getuigen. Hij zou hen hebben betaald om valse verklaringen af te leggen, meldt persbureau Reuters. Dit zou zijn gebeurd in een rechtszaak die verband houdt met een proces waarin Berlusconi wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige.

De aanklacht komt twee dagen nadat de Italiaanse Senaat Berlusconi zijn zetel afnam. In augustus werd hij veroordeeld voor belastingfraude. Italië-redacteur Marc Leijendekker schreef daar gisteren in NRC Handelsblad het volgende over:

Twintig jaar nadat hij de politiek instapte, heeft Berlusconi nu een verbod op representatieve politieke functies gekregen. Zes jaar lang mag hij zich niet kandidaat stellen.

De 77-jarige Berlusconi geniet bovendien geen parlementaire onschendbaarheid meer. Het staat rechters nu vrij om hem te aan te houden in de onderzoeken die tegen hem lopen, schreef Leijendekker.

In Milaan en Napels en elders lopen nog justitiële onderzoeken tegen hem, onder meer wegens het aanzetten van getuigen tot meineed en het omkopen van senatoren. Een officier van justitie zou kunnen besluiten hem in voorarrest te nemen.

Vrouwen hielden mond over bunga-bungafeestjes

De beschuldiging van vandaag is gebaseerd op bewijs dat Berlusconi geld en voordeeltjes heeft betaald voor jonge vrouwen die hebben deelgenomen aan de bunga-bungafeestjes. Zij zouden in ruil voor maandelijkse betalingen van zo’n 2500 euro meineed hebben gepleegd over wat zich bij de feestjes in Milan allemaal heeft afgespeeld.

Het bewijs over de omkoping zou al naar het Italiaanse OM zijn gestuurd.

Berlusconi’s veroordelingen

Berlusconi werd in juni veroordeeld voor het betalen voor seks met Karima el Mahroug, beter bekend als Ruby, toen zij nog minderjarig was. Hij werd ook schuldig bevonden aan machtsmisbruik, omdat hij zijn invloed als premier zou hebben gebruikt om Ruby vrij te krijgen toen ze was opgepakt in een andere zaak.

    • Laura Klompenhouwer