Astronomie Sterren in de Melkwegkern draaien in achtvormige baan

Amsterdam. Dit is een recente reconstructie van onze Melkweg, van opzij gezien – ongeveer 100.000 lichtjaar breed. De centrale bal sterren is goed te zien: 10.000 miljoen stuks, ongeveer 10 procent van het totaal. Ons zonnestelsel draait om dat centrum heen, op een van de buitenarmen. Uit een uitvoerige 3D-kaart van dat centrum werd in september afgeleid dat de kern ‘pindavormig’ is: let op het deukje in de bal op deze tekening. Nu is door een team van astronomen berekend dat de baan van de sterren in de kern waarschijnlijk achtvormig is. Die vervorming is ontstaan door de complexe zwaartekrachtinvloeden op de kern, zo schrijven de astronomen in deMonthly Notices of the Royal Astronomical Society (online 26 november). Voorheen werd vermoed dat de banen van de kernsterren meer banaanvormig waren. Tekening ESO/NASA/JPL-Caltech/M. Kornmesser/R. Hurt
Amsterdam. Dit is een recente reconstructie van onze Melkweg, van opzij gezien – ongeveer 100.000 lichtjaar breed. De centrale bal sterren is goed te zien: 10.000 miljoen stuks, ongeveer 10 procent van het totaal. Ons zonnestelsel draait om dat centrum heen, op een van de buitenarmen. Uit een uitvoerige 3D-kaart van dat centrum werd in september afgeleid dat de kern ‘pindavormig’ is: let op het deukje in de bal op deze tekening. Nu is door een team van astronomen berekend dat de baan van de sterren in de kern waarschijnlijk achtvormig is. Die vervorming is ontstaan door de complexe zwaartekrachtinvloeden op de kern, zo schrijven de astronomen in deMonthly Notices of the Royal Astronomical Society (online 26 november). Voorheen werd vermoed dat de banen van de kernsterren meer banaanvormig waren. Tekening ESO/NASA/JPL-Caltech/M. Kornmesser/R. Hurt

Dit is een recente reconstructie van onze Melkweg, van opzij gezien – ongeveer 100.000 lichtjaar breed. De centrale bal sterren is goed te zien: 10.000 miljoen stuks, ongeveer 10 procent van het totaal. Ons zonnestelsel draait om dat centrum heen, op een van de buitenarmen. Uit een uitvoerige 3D-kaart van dat centrum werd in september afgeleid dat de kern ‘pindavormig’ is: let op het deukje in de bal op deze tekening. Nu is door een team van astronomen berekend dat de baan van de sterren in de kern waarschijnlijk achtvormig is. Die vervorming is ontstaan door de complexe zwaartekrachtinvloeden op de kern, zo schrijven de astronomen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (online 26 november). Voorheen werd vermoed dat de banen van de kernsterren meer banaanvormig waren.

Tekening ESO/NASA/JPL-Caltech/M. Kornmesser/R. Hurt