Als het moest, gingen ze flink tekeer

Nadat Jerry Hoff vorig jaar het kantoor van Spigt en Hoff al had verlaten, houdt nu ook Spigt Litigators op te bestaan.

Spigthoff. Het was het befaamde Amsterdams advocatenkantoor van Leo Spigt en Jerry Hoff. Ze richtten het eind 2000 op, in een tijd dat schikken volgens hen in de mode was. Dat zouden zij niet doen, kondigen ze toen in deze krant aan. „Wij willen spijkerhard procederen als dat een reële optie is.”

Vorig jaar ging naamgever Hoff zijn eigen weg en Spigt bleef met zijn eigen naam achter. Maar nu verdwijnt ook het kantoor Spigt Litigators aan het einde van dit jaar, bevestigen betrouwbare bronnen. Het kantoor zal worden overgenomen door de Nederlandse afdeling van het Amerikaanse kantoor Greenberg Traurig, al zou de deal nog niet helemaal rond zijn. Ongeveer twintig advocaten van het kantoor stappen over. De paar fiscalisten die nu nog bij het kantoor Spigt Litigators werken, gaan niet mee.

Het kantoor Spigthoff werd vooral bekend door de grote financiële fraudezaken, waarin de advocaten van Spigthoff optraden. Zo verdedigde partner Willem Koops hoofdverdachte Jan van Vlijmen in de vastgoedfraudezaak. Het kantoor stond ook de top van de failliete bank DSB van ondernemer Dirk Scheringa bij.

Als het moest, gingen de advocaten van het kantoor daarbij flink tekeer, indachtig het karakter van naamgever Hoff die zichzelf een lawaaipapegaai noemt. In het kantoor van Spigthoff hingen bij de receptie foto’s van roofdieren. In de DSB-zaak was rumoer blijkbaar nodig. De oud-bestuursleden van DSB sloegen via brieven van hun advocaten zo nu en dan wild om zich heen. De toezichthouders van AFM en De Nederlandsche Bank hadden de bank van Scheringa bewust om zeep geholpen, schreven de advocaten.

Een van de bekendste cliënten van het kantoor was Joep van den Nieuwenhuyzen, de avontuurlijke zakenman. Het duo Spigt en Hoff heeft hem jarenlang bijgestaan – al vanaf de tijd dat ze nog samen voor het kantoor Loeff Claes Verbeke werkten – in talloze juridische procedures die Van den Nieuwenhuyzen achtervolgden. Zo werd de zakenman begin jaren ’90 beschuldigd van handel met voorkennis rondom beursfonds HCS. Een onderwerp waar Hoff zich in specialiseert en waar hij in 2011 ook op promoveert. Dan heeft Hoff al lang afscheid genomen van de ‘echte ondernemers’ zoals hij ze noemt. Liever staat hij als „gezagsgetrouw mens” cliënten bij, die de wet „hoog achten”.

Zelf in opspraak

Toch komt het kantoor Spigthoff in haar bestaan nog een aantal keren in opspraak. Zo vertrekt begin 2007 partner Charles Langereis vanwege betrokkenheid bij het uitlekken van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde internetbank Binck. Langereis is daar dan commissaris. Hij geeft later toe dat hij het persbericht met de cijfers voor de publicatie aan een vriend heeft gestuurd, die tevens aandeelhouder van Binck is. De cijfers blijken vervolgens ook voor de presentatie op internet te circuleren. Het kantoor Spigthoff noemt het in een persbericht een „ernstige stommiteit”.

Twee jaar later krijgt een andere advocaat van het kantoor, Jacob Cornegoor, problemen. Het is nota bene cliënt Joep van den Nieuwenhuyzen die de oorzaak is van de problemen. Cornegoor heeft twee zogeheten legal opinions voor de ondernemer geschreven, op basis waarvan Van den Nieuwenhuyzen zo’n 40 miljoen kon lenen bij een Duitse bank. De legal opinions blijken later niet te kloppen. Justitie verdenkt de advocaat van opzet en beschuldigt hem van valsheid in geschrifte. Cornegoor zelf zegt dat het „oenige en knullige adviezen” waren, die niet opzettelijk fout waren. Cornegoor werd in hoger beroep vrijgesproken. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad. Kantoor Spigthoff heeft dan al met cliënt Van den Nieuwenhuyzen gebroken.

Oplichting en witwassen

Eind vorig jaar komt Leo Spigt zelf in opspraak. Zijn voormalig compagnon Jerry Hoff is dan al voor zichzelf begonnen in Haarlem. Spigt blijkt voorzitter te zijn van de Herstructureringsgroep Nederland (HGN), een groep adviseurs, fiscalisten, accountants die gespecialiseerd zijn in het reorganiseren van bedrijven. Een van de leden is Buck Groenhof, een interim-bestuurder die in 2009 bij de vastgoedtak van SNS Reaal is gaan werken om daar puin te ruimen en vastgoedprojecten af te stoten.

Een paar maanden na zijn vertrek pakt de opsporingsdienst Fiod begin dit jaar Groenhof op. Justitie verdenkt hem onder meer van oplichting en witwassen. Hij zou via de stichting HGN vrienden hebben ingehuurd die bij de vastgoeddochter van bank en verzekeraar SNS Reaal aan de slag konden. Enkelen zouden een deel van hun salaris aan hem af moeten staan. De website van de stichting verdwijnt al snel uit de lucht en Spigt laat weten dat hij als voorzitter van de club niets weet van malafide praktijken. Hij is ook geen verdachte. Groenhof wordt bijgestaan door Jerry Hoff. Leo Spigt wil geen commentaar geven op het verdwijnen van zijn advocatenkantoor. „U weet meer dan ik.”