Video: even een handstand doen op de Van Brienenoordbrug

“De voorbereiding zit hem natuurlijk in de jarenlange ervaring. Ik kon al op mijn handen lopen toen ik vier was. Op de dag zelf is het: camera pakken, schoenen aantrekken en gaan.” Gisteren besloot de 22-jarige freerunner Vincent Jamie Watson (22) de Van Brienenoordbrug in Rotterdam te beklimmen.

“De voorbereiding zit hem natuurlijk in de jarenlange ervaring. Ik kon al op mijn handen lopen toen ik vier was. Op de dag zelf is het: camera pakken, schoenen aantrekken en gaan.” Gisteren besloot de 22-jarige freerunner Vincent Jamie Watson (22) de Van Brienenoordbrug in Rotterdam te beklimmen.

De beelden zette hij, net zoals Russische lefgozers vaak doen, op YouTube.

Watson beklom de brug, met een hoogte van 29 meter, in ongeveer twee minuten. Op het hoogste punt deed hij een handstand. Watson:

“Op zo’n moment voel ik me euforisch. Je staat op een plek waar nooit iemand komt en je doet iets wat eigenlijk niemand durft. Het kan natuurlijk misgaan, maar als je dit doet voel je geen angst. Dat schakel je uit.”

Heel moeilijk is het niet om de brug te beklimmen.

“Er staat geen hek, maar je moet wel weten wat je doet. Zo koos ik voor de tegengestelde richting ten opzichte van het verkeer, zodat zo min mogelijk mensen me zouden zien. Het is niet per se illegaal, maar wel een beetje verboden.

De Rotterdamse politie laat weten dat het beklimmen van de brug inderdaad verboden is: het is een overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet. “In artikel 5 is een ieder strafbaar gesteld als deze de verkeersveiligheid in gevaar brengt of kan brengen. Denk aan de afleiding of de val op de weg die mogelijk volgt op de klimpartij.”

De politie doet meestal echter niks, aldus Watson, die vaker dit soort dingen doet.

Meestal als de politie komt, en ik ben nog niet weg, dan kom ik er wel mee weg als ik zeg dat ik een professioneel freerunner ben en de filmpjes laat zien.”