Verdonk: Beatrix vond het beleid tijdens ministerschap streng

Prinses Beatrix, destijds koningin, vond het beleid tijdens het ministerschap van Rita Verdonk “af en toe wel wat streng”. Dat zegt Verdonk in haar geautoriseerde biografie, die morgen verschijnt.

Rita Verdonk.
Rita Verdonk. Foto ANP / Martijn Beekman

Prinses Beatrix, destijds koningin, vond het beleid tijdens het ministerschap van Rita Verdonk “af en toe wel wat streng”. Dat zegt Verdonk in haar geautoriseerde biografie, die morgen verschijnt.

Verdonk zegt in het boek Mijn Verhaal dat ze prinses Beatrix in de tijd dat ze minister was voor de VVD geregeld ontmoette. Veel details geeft ze niet prijs:

“Ik heb de toenmalige koningin uiteraard regelmatig ontmoet. Het eerste werkbezoek met haar was naar het vertrekcentrum op Schiphol. Ze is echt in de mensen geïnteresseerd. Tijd speelt dan geen rol. En ik ben weleens bij haar op de thee geweest. Prinses Beatrix, laat ik het maar zo formuleren, vond het beleid af en toe wel wat streng.”

Ongebruikelijk dat een bewindspersoon zich uitlaat over koningin

Is het uitzonderlijk dat de koningin zich uitlaat over de koers van de regering? Uit de woorden van Verdonk blijkt niet óf de koningin dat heeft gedaan, zegt onze politiek redacteur Derk Stokmans.

“Verdonk onderbouwt de zin niet; het kan ook haar interpretatie zijn. Wel is het zeer ongebruikelijk dat een (voormalig) bewindspersoon zich uitlaat over de contacten met de koningin.”

Ook zegt Verdonk dat ze zich weleens zorgen maakte om het aantal “linkse mensen” waardoor het koninklijk huis omringd is. Zo zegt ze over een uitnodiging die ze kreeg voor een concert: “Máxima heeft zoveel linkse mensen om zich heen, die denken echt niet ‘we gaan Rita eens uitnodigen’.”

Burgemeesterspost aangeboden in ruil voor vertrek uit Den Haag

De kwestie rond het burgemeesterschap van Rotterdam wordt ook aangestipt. De VVD-top bood Verdonk in 2007 aan om burgemeester van Rotterdam te worden, als zij haar zetel in de kamer zou opgeven. Dat wilde ze echter niet, omdat ze tijdens de Kamerverkieziengen een jaar eerder veel meer stemmen had behaald dan rivaal Mark Rutte. “Ik kon helemaal niet opstappen”, zegt Verdonk.

‘Iedereen die het niet met haar eens is, is links’

Politiek verslaggever Derk Stokmans heeft het boek van Verdonk gelezen:

“Het algemene beeld dat uit het boek oprijst, is dat ze iedereen die het niet met haar eens is links vindt: of het nou de PvdA, D66 of de VVD is. Ze vindt dat ze altijd gelijk had. En dat haar een groot onrecht is aangedaan.”