Van Poecke interesse voor havenbedrijf

Investeringsmaatschappij Hestya heeft interesse getoond in het havenoverslagbedrijf HES Beheer. De meerderheidsaandeelhouders van dit bedrijf zijn prominenten uit Rotterdamse havenfamilies.

HES Beheer is eigenaar van verschillende haventerminals in Rotterdam, Amsterdam, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Polen. Het bedrijf maakte eergisteren in een persbericht bekend dat ze exclusieve onderhandelingen voert met energieconcern Hestya. Dat concern is eigendom van de Amerikaanse investeringsfirma Riverstone en het investeringsfonds Atlas Invest van de Nederlandse oliemagnaat Marcel van Poecke.

Een aanzienlijk deel van de grootaandeelhouders van HES Beheer, met een belang van zo’n 58 procent, is bereid om zijn aandelen te verkopen voor 45 euro per aandeel. Dat zou betekenen dat het bedrijf een beurswaarde heeft van 460 miljoen euro.

Vorig jaar boekte HES Beheer een winst van 25,6 miljoen euro op een omzet van zo’n 87,5 miljoen euro. In de eerste zes maanden van dit jaar zag het overslagbedrijf de nettowinst met 4,3 procent dalen tot ruim 11 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. HES Beheer is overigens zelf nog volop aan het onderhandelen met AccelorMittal over de overname van een meerderheidsbelang van 78 procent in het overslagbedrijf ATIC. Een geslaagde overname zou de waarde van HES Beheer vergroten.

„De exclusieve onderhandelingen met Hestya lopen nog tot 31 januari”, zegt Elly Groenendijk, directeur speciale projecten bij HES Beheer, in een telefonische toelichting. Volgens Groenendijk zijn er al een paar belangrijke stappen gezet, maar is het nog te vroeg om nadere details te verstrekken.

De grootste aandeelhouder van HES Beheer is Exploitatiemaatschappij Westerduin van topman Berry van den Brink. Hij bezit een belang van ruim 21 procent. Andere belangrijke aandeelhouders zijn afkomstig uit vooraanstaande Rotterdamse havenfamilies, zoals de erven Willem Cordia van Dockwise, de broers Peterson van Control Unison en Jan Onderdijk.

Volgens analisten onderhouden de meesten van hen goede betrekkingen met Van Poecke. Zo is Onderdijk samen met Van Poecke aandeelhouder in de oliehandelaar Argos, een onderdeel van de portefeuille van Atlas Invest.

Niet iedereen steunt het overnamebod. In een rapport schrijven analisten van ABN Amro dat een ‘hogere prijs’ moet worden betaald voor de overname. De huidige overnamepremie van 13 procent beschouwen de analisten dan ook als ‘mager’. Zij pleiten voor een premie van 20 procent. Dat komt neer op een overnameprijs van ruim 60 euro per aandeel.