Kwaliteit van opleidingen Inholland weer voldoende

Inholland-vestiging in Diemen.
Inholland-vestiging in Diemen. Foto Flickr / sandrosamigos

De opleidingen Commerciële Economie en Media Entertainment Management van Hogeschool Inholland, die in 2011 in opspraak raakten, voldoend weer aan alle voorwaarden. Dat heeft het ministerie van Onderwijs op advies van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) laten weten, meldt de NVAO vanmiddag.

Daarmee worden de opleidingen opnieuw geaccrediteerd. De nieuwe accreditatie geldt voor een periode van zes jaar. Na drie jaar wordt er opnieuw geëvalueerd.

De accreditatieorganisatie schrijft:

“De NVAO concludeerde na onderzoek door twee onafhankelijke panels dat de opleidingen veel energie hebben gestopt in het verhogen van de norm. Het hbo-bachelor niveau van de opleidingen is aantoonbaar voldoende geborgd. Het eindniveau van de CE- en MEM-opleidingen is weer volledig aan de maat en aan de opleidingen kan een nieuwe accreditatie worden verleend.”

Wel merkt de NVAO op dat er nog meer stappen moeten worden gezet:

“De panels - en met hen de NVAO - stellen wel vast dat in het verbeterproces nog stappen moeten worden gezet en dat de afstudeerders extra tijd en begeleiding nodig hebben om de studie af te ronden, met name degenen die achterstanden moeten wegwerken om aan de eisen voor het eindniveau te voldoen.”

Studentenbonden kritisch

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is het niet eens met de beslissing van Bussemaker, schrijft persbureau Novum. Volgens de studentenbond heeft Inholland nog altijd zaken niet op orde. Zo regende het de afgelopen weken klachten van studenten die niet konden afstuderen. “Wij vinden het onacceptabel dat een opleiding die al drie jaar niet op orde is en waar nu nog steeds veel misgaat toch geaccrediteerd wordt”, zegt bestuurslid Olga Wessels in een persbericht.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is minder kritisch. Voorzitter Ruud Nauts is vooral blij dat de studenten extra worden begeleid. Wel moet de kwaliteit van de begeleiding goed zijn, vindt hij. “Veel studenten die wij spreken benoemen de begeleiding als bottelnek”, schrijft Nauts in een verklaring. “Alles staat of valt bij de begeleiding van de student, waarbij wij nogmaals benadrukken dat de student naar het niveau moet, niet het niveau naar de student.”

Problemen accreditatie

In 2011 bleek dat er bij vier opleidingen van Inholland problemen waren. Daardoor kwam de accreditatie van de betreffende opleidingen in gevaar. Sindsdien is er door de hogeschool hard gewerkt om de accreditatie weer op voldoende niveau te krijgen.