Tientallen banen weg bij opvolger noodlijdend Selexyz en De Slegte

De Polare-vestiging aan het Binnenwegplein in Rotterdam.
De Polare-vestiging aan het Binnenwegplein in Rotterdam. Flickr / FaceMePLS

Boekhandel Polare schrapt 75 banen vanwege de sterk gekrompen omzet. Dat heeft Procures, de investeringsmaatschappij die het failliete Selexyz en het noodlijdende De Slegte samenvoegde tot Polare, vandaag bekendgemaakt.

De 75 arbeidsplaatsen komen overeen met 54 voltijdbanen. Polare heeft momenteel plaats voor 336 fulltimers. Onderdeel van de herstructurering is ook een ‘flexibilisering van de organisatie’. Volgens een woordvoerder betekent dat het bedrijf meer gebruik gaat maken van flexwerkers, zodat drukte rond bijvoorbeeld de feestdagen kan worden opgevangen. De reorganisatie is dinsdag goedgekeurd door de ondernemingsraad.

Naast de inkrimping van het personeelsbestand snijdt Polare ook in huisvestingskosten en facilitaire diensten. Volgens de woordvoerder betekent dat niet dat vestigingen van Polare gaan sluiten. Wel wordt bijvoorbeeld heronderhandeld over het aantal vierkante meters of de huurprijs. Ook een verhuizing binnen een stad is mogelijk.

De omzet in de boekenbranche krimpt al sinds 2008, stelt Procures. In het derde kwartaal van dit jaar lag de boekenverkoop in Nederland elf procent lager dan een jaar eerder. De omzet uit de honderd bestsellers lag zelfs twintig procent lager. Selexyz werd in april vorig jaar overgenomen door Procures. Na de overname werd de boekenhandel samengevoegd met ramsjketen De Slegte. Toen volgde al meteen een reorganisatie. (Novum)