Student komt om het leven bij demonstratie in Kairo

Demonstranten vandaag op het Talaat Harb-plein in Kairo.
Demonstranten vandaag op het Talaat Harb-plein in Kairo. AP / Amr Nabil

In Kairo is vandaag een student om het leven gekomen bij een demonstratie van aanhangers van oud-president Mohammed Morsi. AFP meldt op basis van getuigen dat de politie onder meer met grove hagel schoot in een poging de protesten tegen te gaan. Het slachtoffer, een 19-jarige man, is de eerste dode sinds een nieuwe wet demonstraties moet inperken.

Het ministerie van Gezondheid in Egypte bevestigt de dode tegenover het Franse persbureau. Het leger probeert een opstand van Morsi-aanhangers hardhandig neer te slaan. Deze week werd het recht op demonstraties beperkt. Mensen die willen betogen tegen het regime moeten eerst om toestemming vragen.

Volgens de getuigen gebruikten ordetroepen ook waterkanonnen en traangas tegen de betogers die Morsi terug aan de macht willen. Sinds zijn afzetting en arrestatie op 3 juli wordt vrijwel dagelijks gedemonstreerd door zijn aanhangers. Het neerslaan van deze protesten kostte volgens AFP reeds aan meer dan duizend mensen het leven.

De demonstratie waarbij de student vandaag om het leven kwam, vond plaats bij de universiteit van Kairo. Het protest richtte zich tot de strenge veroordeling van veertien vrouwelijke leden van de Moslimbroederschap.