Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

RTL steunt Gordon na klachten over Chinezengrap

Gordon vindt dat de discussie over zijn Chinezengrap absurde proporties heeft aangenomen.
Gordon vindt dat de discussie over zijn Chinezengrap absurde proporties heeft aangenomen. Foto ANP / Robert Vos

RTL Nederland blijft achter Gordon staan. Dat meldt RTL in een verklaring. Vanochtend werd bekend dat het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam een klacht heeft ingediend wegens beledigende uitspraken van jurylid Gordon aan het adres van een Chinese kandidaat in het programma Hollands’s Got Talent.

Het is nooit de bedoeling geweest om mensen te kwetsen met de opmerking, zegt RTL. Gordon zei dingen tegen de kandidaat als: “Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?” RTL schrijft het zeer te betreuren dat “een aantal mensen, waaronder een deel van de Aziatische gemeenschap, heeft aangegeven dat de opmerking als zeer kwetsend is ervaren.”

“Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn. Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht. Tegelijkertijd staat Gordon bekend als iemand met een klein hartje en een grote dosis empathie. Van opzettelijk kwetsend gedrag was geen sprake en daarin steunt RTL Gordon volledig. De heer Xiao Wang is in het programma uiteindelijk beoordeeld op zijn prachtige stem en zo hoort het ook.”

Merendeel klagers is Chinees

Jessica Silversmith, directeur van het Meldpunt, zegt vandaag in NRC Handelsblad dat er vijftien mensen een klacht indienden over de grap. Het merendeel van de klagers is Chinees.

Gordon: uitspraken absurd

Gordon zelf vindt de ophef over zijn uitspraken “absurd”, zo zei hij vandaag in een interview met Giel Beelen - waarin de Chinezengrap en de Zwarte-Pietenkwestie door elkaar liepen.

“We hebben alles geaccepteerd van alles en iedereen. Iedereen kan hier vrij zeggen wat hij wil iedereen kan hier wonen, iedereen mag hier blijven, iedereen is welkom hier. Maar ga dan niet onze tradities aantasten, ga dan niet zeggen wat we wel en niet mogen zeggen, omdat ik een grap maak over een Chinees. Het is absoluut absurd wat er gebeurt nu.”

Gordon zei tegen Giel Beelen vanmiddag dat hij niet racistisch is:


Gordon: 'We laten over ons heen lopen' door Joop-nl