RIVM: e-sigaret geen onschuldig alternatief

Foto ANP / Robin Utrecht

Elektronische sigaretten zijn zeer schadelijk en verslavend. Gebruikers hebben vaak last van mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid en de uitgeademde lucht bevat veel schadelijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), schrijft het AD.

Wie de e-sigaret denkt te gebruiken als onschuldig alternatief voor een gewone sigaret, komt volgens het RIVM bedrogen uit. Het instituut gaat nog verder onderzoeken hoe schadelijk de damp van e-sigaretten met nicotine is en adviseert ze niet in de buurt van kinderen te gebruiken tot er meer duidelijkheid is.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), die om het onderzoek had gevraagd, zegt de waarschuwingen serieus te nemen en gaat maatregelen treffen. Hij denkt aan stappen op het gebied van reclame, kwaliteit en etikettering.

Het Europees Parlement stemde in oktober in met nieuwe wetgeving die roken minder aantrekkelijk moet maken onder jongeren. Plannen om de elektronische sigaret streng aan banden gelegd werd juist afgewezen. Europa koos voor een lichter regime voor de snel in populariteit groeiende e-sigaret, die als minder ongezond geldt dan traditionele tabak.