Prudhomme beloofde Tourstart Nederland in 2009 al aan Utrecht

Tour-directeur Christian Prudhomme spreekt tijdens de presentatie in de residentie van de ambassadeur, van de Grand Depart van de Tour de France in Utrecht in 2015.
Tour-directeur Christian Prudhomme spreekt tijdens de presentatie in de residentie van de ambassadeur, van de Grand Depart van de Tour de France in Utrecht in 2015. Foto ANP / Jerry Lampen

In april 2009 beloofde Tourdirecteur Christian Prudhomme al aan burgemeester Wolfsen en enkele ambtenaren dat de volgende Tourstart in Nederland naar Utrecht zou gaan. Dit blijkt uit gesprekken van NRC Handelsblad met direct betrokken ambtenaren en de burgemeester. De gemeente kon rekenen op de start in 2014, 2015 of 2016.

Utrecht verzocht de Tourdirectie daarop in een brief met klem de Tourstart in 2015 aan de stad te gunnen. Utrecht heeft geen bidbook hoeven inleveren voor de Grand Départ. De stad wilde de Tour in 2010 al binnen halen, maar werd toen op het laatste moment afgetroefd door Rotterdam. Wolfsen:

“Dat was afschuwelijk, maar de organisatie maakte ons direct duidelijk dat we de Tour nog zouden kunnen krijgen. Dat we geen nieuw bidbook hoefde te maken was een teken van vertrouwen.”

Met het parkoers wil Utrecht “het verhaal van de stad” vertellen. Historie in het oude stadscentrum, de moderne stad in Leidsche Rijn en op de Uithof. Ook krachtwijken Kanaleneiland en Overvecht worden aangedaan. Wolfsen:

“De Tour is voor iedereen, dat wil de organisatie ook.”

In 2002 bedacht journalist en Tourliefhebber Jeroen Wielaert het idee om de Tour de France naar Utrecht te halen. De gemeente wilde ook, en startte een lobby. De burgemeester en een groepje ambtenaren gingen de afgelopen tien jaar naar Tourstarts door heel Europa, dronken borrels in Parijs en schoven aan bij diners met de Tourorganisatie.

Lees ook: Le Tour sous le Dom - dit zijn de Utrechtse etappes van de Tour 2015