Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Paul Tang lijsttrekker PvdA bij verkiezingen Europa - ‘keuze logisch’

Paul Tang in 2008 toen hij voor de PvdA in de Tweede Kamer zat.
Paul Tang in 2008 toen hij voor de PvdA in de Tweede Kamer zat. Foto ANP / Koen Suyk

Paul Tang is lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid (PvdA) tijdens de Europese verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft partijvoorzitter Hans Spekman bekendgemaakt. Tang kreeg 52 procent van de stemmen, in totaal stemden bijna dertig procent van de leden.

Lobbyist Zita Schellekens was ook in de race, zij werd tweede met 23,7 procent van de stemmen. PvdA-medewerker Bernard Naron kreeg 15,9 procent en Robbert Baruch, eveneens lobbyist, kreeg 8,7 procent.

Tang vooral gekozen vanwege bekendheid

Volgens politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet waren de verschillen tussen de kandidaten vrij klein, Tang is vooral gekozen vanwege zijn bekendheid:

“De verschillen tijdens de debatten tussen de kandidaten waren vrij klein. Ze willen allemaal een socialer Europa dat meer aandacht heeft voor de werkenden en minder krampachtig doet over het begrotingstekort.

Wel had Tang als enige een vrij concreet plan om een bovengrens van zeven procent in te stellen voor de werkloosheid in landen. Het is alleen wel de vraag hoe hij zoiets dergelijks wil uitvoeren. Gezien de bekendheid van Tang was de keuze voor hem vrij logisch.”

Volgens Niemantsverdriet zal het Tang niet echt lukken om zijn eigen stempel op het programma te drukken. Net als bij de vorig verkiezingen staat het PvdA-programma al vast. De boodschap van de PvdA tijdens de verkiezingen is dat Europa belangrijk is, maar socialer moet worden en dat de boel op orde moet komen voordat Europa verder wordt uitgebreid.

Tang in 2009 in opspraak na lekken aan RTL Nieuws

De 46-jarige Tang is econoom en was PvdA-Kamerlid van 2007 tot 2010. Hij kwam in opspraak toen in 2009 uitkwam dat hij een Prinsjesdagstuk had gelekt aan RTL Nieuws. Hij werd een maand op non-actief gesteld als financieel woordvoerder. In 2010 stelde hij zich niet herkiesbaar.

Merkies mocht niet meedoen

Huidig Europarlementariër Judith Merkies wilde ook meedingen naar het lijsttrekkerschap, maar mocht niet meedoen van de partijtop. Volgens het partijbestuur zou ze onzuiver zijn omgesprongen met de dagvergoeding van het Europees Parlement. Merkies vindt dat haar integriteit onterecht in twijfel is getrokken. Ze eist via de rechter eerherstel.