Opstelten: brandweer blijft C2000 gebruiken

Foto ANP / Rick Nederstigt

De brandweer blijft gebruikmaken van communicatiesysteem C2000. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vanmiddag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over crisisbeheersing, schrijft persbureau Novum. De minister spreekt hiermee berichtgeving van De Telegraaf hierover tegen.

Opstelten zei tijdens het overleg dat de brandweer wel andere portofoons gebruikt voor de communicatie in en om brandende panden, wat al langer gebeurt. Dit omdat de dekking van C2000 in zo’n situatie kan wegvallen. Het systeem garandeert namelijk geen binnenhuisdekking.

C2000 vertoont geregeld problemen

Deze manier van werken met een centraal communicatienetwerk aangevuld met aparte walkietalkies zou internationaal heel gebruikelijk zijn. In Groot-Brittannië gaan brandweerlieden ook zo te werk, aldus de bewindsman. De aanbesteding van de nieuwe portofoons vindt verder volgens de regels plaats.

C2000 vertoont geregeld problemen, vooral bij grotere incidenten waarbij veel van het systeem wordt gevergd. Zo had de Groningse politie vorig jaar in aanloop naar de rellen die in Haren uitbraken nog grote problemen met de communicatieapparatuur.