Ook de elektronische sigaret is gevaarlijk

Er komen regels voor de elektronische sigaret. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) gaat eisen stellen aan de reclames, veiligheid, kwaliteit en etikettering van e-sigaretten. Van Rijn onderzoekt nog of hij een leeftijdsgrens kan instellen.

Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit blijkt dat de e-sigaret gevaarlijke stoffen bevat. Ook de rook van de e-sigaret kan kankerverwekkende stoffen bevatten. Op etiketten en in reclames wordt het product vaak gezonder voorgesteld dan het is.

Er zijn nog geen regels voor de e-sigaret. Het product valt niet onder de Tabakswet, omdat er geen tabak inzit. Daarom is er geen leeftijdsgrens, en is het toegestaan de e-sigaret te gebruiken in openbare ruimtes.

Met de regels loopt Van Rijn vooruit op wetgeving uit Brussel. Het Europees Parlement verwierp onlangs een voorstel om de e-sigaret te reguleren als medicijn. Wel stemde het voor gezondheidswaarschuwingen, een leeftijdsgrens van achttien jaar en reclamebeperkingen. Het kan nog drie jaar duren voordat de Europese regels van kracht worden.

Volgens schattingen van de NVWA gebruiken ongeveer 175.000 rokers regelmatig een e-sigaret; ongeveer 5 procent van het totaal aantal rokers.