Onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude Alphen

Blijdschap bij CDA lijsttrekker Marjon Verkleij-Lemmers en CDA tweede Kamerleden Mona Keizer en Agnes Mulder als de voorlopige uitslag binnenkomt en het CDA heeft gewonnen in Alphen aan den Rijn.
Blijdschap bij CDA lijsttrekker Marjon Verkleij-Lemmers en CDA tweede Kamerleden Mona Keizer en Agnes Mulder als de voorlopige uitslag binnenkomt en het CDA heeft gewonnen in Alphen aan den Rijn. ANP / Phil Nijhuis

Het Openbaar Ministerie gaat een feitenonderzoek doen naar mogelijke fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. Een persoon zou twee keer hebben gestemd in Hazerswoude-Rijndijk. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie naar aanleiding van berichtgeving van de lokale zender Alphen Stad FM/TV.

Over de gevolgen en de omvang van het onderzoek kon de woordvoerder nog niets zeggen. Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn (VVD) beslist afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek of er wel of geen aangifte wordt gedaan, weet Alphen Stad FM/TV. Ondanks het justitiële onderzoek blijft de uitslag volgens de zender definitief en verandert er niets meer in de zetelverdeling.

De inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gingen op 13 november al naar de stembus omdat de drie gemeenten per 1 januari samengaan. Vorige week moesten alle uitgebrachte stemmen nog worden herteld, omdat de voorlopige en definitieve uitslag sterk van elkaar verschilden. De hertelling leverde een andere uitslag op: GroenLinks kreeg de restzetel die eerder aan RijnGouweLokaal was toegewezen.

(Novum)