Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Chinese Volksbevrijdingsleger beschermt Nederlandse militairen in Mali

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp, hier met minister president Mark Rutte tijdens diens bezoek bij de Nederlandse patriotmissie in het Turkse Adana.
Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp, hier met minister president Mark Rutte tijdens diens bezoek bij de Nederlandse patriotmissie in het Turkse Adana. ANP / Evert-Jan Daniels

Nederlandse eenheden die begin volgend jaar voor de VN-missie naar Mali gaan, zullen daar worden beschermd door troepen van de het Chinese Volksbevrijdingsleger. Dat bevestigt de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Tom Middendorp, vanmiddag in NRC Handelsblad.

Middendorp had vorige week in Peking overleg met de Chinese minister van Defensie en zijn counterpart Fang Fenghui. Samenwerking heeft plaats op medisch gebied en logistiek, maar “force protection hoort daar inderdaad ook bij.”

Nederlandse en Chinese eenheden delen een kamp bij Gao, waar onder meer de vier Nederlandse Apache gevechtshelikopters worden gestationeerd. Deze gevechtstaak is voor de Chinese strijdkrachten nieuw. Bij voorgaande missies in het buitenland zond de Volksrepubliek hoofdzakelijk genietroepen of ander ondersteunend personeel uit.

Nederland en China gaan ook op het niveau van opleidingen personeel uitwisselen. Nederland werkte al militair met de Volksrepubliek samen op maritiem gebied bijvoorbeeld in de Indische Oceaan in de strijd tegen de piraterij.