Minder uitschrijvingen Nederlandse kerk na benoeming Franciscus

Sinds het aantreden van paus Franciscus in maart is het aantal uitschrijvingen bij de rooms-katholieke kerk in Nederland fors gedaald. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de bisschoppenconferentie.

Paus Fransiscus gisteren tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sin-Pietersplein in Vaticaanstad.
Paus Fransiscus gisteren tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sin-Pietersplein in Vaticaanstad. Reuters / Max Rossi

Sinds het aantreden van paus Franciscus in maart is het aantal uitschrijvingen bij de rooms-katholieke kerk in Nederland fors gedaald. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de bisschoppenconferentie, zo schrijft persdienst Novum.

Het aantal opzeggers stond tot eind oktober op ruim 7500, terwijl dat er in heel 2012 bijna 16 duizend waren. In de jaren daarvoor schreven nog meer mensen zich uit bij de kerk met als hoogtepunt 2010, toen het misbruikschandaal in de kerk aan het licht kwam. Ruim 23 duizend mensen schreven zich dat jaar uit.

Overigens is uitschrijven uit de rooms-katholieke kerk nog altijd niet eenvoudig, erkennen de bisschoppen. Begin dit jaar hebben de bisschoppen maatregelen genomen om de procedure te vereenvoudigen.

Paus Franciscus heeft andere opstelling

Paus Franciscus vult zijn pausschap anders in dan zijn voorganger, paus Benedictus. Paus Franciscus bracht een sobere stijl in het Vaticaan: hij wil bijvoorbeeld niet in het pauselijk appartement wonen. Hij vindt dat de katholieke kerk minder met zichzelf bezig moet zijn en wil meer ruimte voor twijfel binnen het geloof. Hij pleit voor openheid en ingrijpende veranderingen.

Zo zei hij dat de kerk zich niet obsessief moet bezighouden met thema’s als homoseksualiteit en dat homo’s niet moeten worden veroordeeld of gemarginaliseerd. Dat is een duidelijk andere opstelling dan zijn voorganger: Benedictus noemde het homohuwelijk vorig jaar in zijn vredesboodschap, net als euthanasie en abortus, nog “een bedreiging voor de wereldvrede”.

Het Vaticaan stuurde onlangs bijvoorbeeld een lijst met vragen over morele kwesties - ongehuwd samenwonen, echtscheiding, homoseksuele paren en anticonceptie - aan alle bisdommen. Zo open is de discussie binnen de kerk nog nooit geweest, schreef onze Italië-redacteur Marc Leijendekker in NRC Handelsblad:

“Het was bekend dat paus de opstelling van de katholieke kerk in morele kwesties ter discussie wil stellen. Zo’n open en brede consultatie, zoals nu gebeurt met een enquête, is binnen de katholieke kerk nog niet eerder voorgekomen.”