Milhofer is fenomenale lichte tenor in ‘Barbier’

Laurence Dale, de beroemde tenor die nu een voortreffelijke operaregisseur is, brengt bij de Nationale Reisopera Rossini’s Il barbiere di Siviglia in een geestige enscenering als een opera over zangers en over zingen om te verleiden. Graaf Almaviva – ooit zong Dale die rol naast Jennifer Larmore en Cecilia Bartoli – is hier een dandy-achtige replica van Mario Lanza, die weer een imitatie was van de oertenor Enrico Caruso. Als hij zich moet identificeren, toont hij zijn nieuwste cd. Aan het slot mag hij van Dale een lange aria zingen, die vrijwel altijd wordt geschrapt.

De fenomenaal wendbare Mark Milhofer is een zeldzaam voorbeeld van een lichte tenor, een tenore leggiero, en hij levert ook een verbluffende persiflage op de blowende zanger Koos Koets.

De hele cast mag er zijn. Voorop de Hollandse diva Karin Strobos, die schittert als een temperamentvolle en capricieuze Rosina. Als ze eindelijk de bruid is van Almaviva, maakte ze een radslag.

Dale levert in ingenieuze kleurrijke decors een stijlvolle, zeer gedetailleerde en soms hilarische komedie. Bartolo is de in deze rol wereldberoemde Bruno Praticò, spetterend zingend op Rossini’s sprankelende noten, al mist men bij het Gelders Orkest het echte vuurwerk. Figaro (Peter Bording) rijdt hier op een scooter en Nicholas Crawley, een zanger in opleiding, is een opmerkelijk jonge Basilio, die in bed de dames verwent.