Meldpunt Discriminatie stuurt RTL formele klacht over Gordon

Zelfs Chinezen hebben geklaagd over een vermeend racistisch grapje van tv-ster Gordon. Dat doen ze niet snel.

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft een klacht ingediend bij RTL Nederland wegens beledigende uitlatingen van jurylid Gordon aan het adres van een Chinese kandidaat in het programma Holland’s got talent. Volgens Jessica Silversmith, directeur van het Amsterdamse Meldpunt, zijn er bij haar bureau vijftien klachten binnengekomen over de reeks grappen die Gordon in het Engels maakte toen zanger Xiao Wang zich aandiende op het podium, zoals: „Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?”

Gordon zei in RTL Boulevard: „De discussie heeft absurde proporties aangenomen.”

RTL heeft nog een kleine week om te reageren. De omroep kon vanochtend nog geen reactie geven omdat, zei een woordvoerder, „de brief nog niet boven water is”.

Het doet Silversmith deugd dat het merendeel van de klagers Chinees is. Die klagen namelijk zelden wanneer ze zich gediscrimineerd voelen. In 2009 heeft Silversmith een klacht aan de VVD-fractie gestuurd nadat toenmalig Kamerlid Arend-Jan Boekestijn over het aantal Chinese slachtoffers van het communistisch bewind twitterde: „Ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd.” Toenmalig fractievoorzitter Mark Rutte stuurde „een keurige excuusbrief”.

Mocht RTL excuus maken voor de grappen in Holland’s got talent, dan is de omroep nog niet van het Meldpunt af. Silversmith heeft ook klachten gekregen over het satirische RTL-programma Volgende week, waarin beelden uit slavernijfilm Amistad werd vertoond bij een bericht over Zwarte Piet. Presentator Daphne Bunskoek kan een klacht tegemoet zien.