MekaDragon en de vredige koninkrijkjes

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag een monsterkoning en bouwen in een bloemenveld.

Een goede test van een bordspel is de cafétest. Gaan onbekenden om je heen staan en willen ze meedoen met het spel? Bingo! Ooit ontmoette ik twee jongens die met Risk onder de snelbinders een fietstocht langs jeugdherbergen maakten. Altijd prijs. En een paar maanden geleden liep ikzelf onverwacht tegen een nieuw spel aan, in de Haagse jeugdherberg. Daar zaten twee zachtmoedige Vlaamse jongens King of Tokyo te spelen. Het was een succes die avond, ook bij de aanwezige kinderen. Een vlot vechtspel: lekker agressief, klaar in een half uurtje en berenspannend. En ziet: een paar weken geleden werd het beloond met de Nederlandse Spellenprijs 2013.

King of Tokyo komt uit de Verenigde Staten, met de sfeer van een computergame. Het is veel te vechtlustig om in Duitsland ontworpen te zijn, het land dat de meeste bordspellen produceert. Duitse spellen zijn altijd vredelievend, niemand snapt waarom. In King of Tokyo ben je een monster met een eigen scorekaart dat op leven en dood strijdt met de andere monsters om het bord, met namen als Gigazaur, Kraken MekaDragon en CyberBunny. De strijdmiddelen zijn zware dobbelstenen en energiekubusjes en de beloning is dat je aan het eind Tokyo mag vernietigen. Een soort Godzillafilm. Je kan op punten winnen, maar in de praktijk vecht je het uit. Meestal blijft de uitkomst tot op het laatst ongewis.

Een andere prijs, Speelgoed van Jaar 2013 in de categorie gezelschapspelen, werd begin deze maand toegekend aan het spel Triominos Tribalance. Het spel is leuk, maar de naam is vreemd. Want Triominos bestaat al decennia en is een genoeglijk driehoekig dominospel. Tribalance heeft daar weinig mee te maken. Dat is een evenwichtspel, waarbij je om en om speelstukken op een wankel – oké: driehoekig – bord zet. Als het bord duikelt, scoor je niet. Aan het eind worden de punten geteld. Een aardig spel, waarbij je steeds meer strategie gaat gebruiken. Want wie het bord, zoals wij het noemden, ‘ziek veel contragewicht’ geeft, zet het helemaal klaar voor de tegenstander.

Een vredig, typisch Duits spel met de Engelse naam Kingdom Builder kreeg vorig jaar de Kritikerpreis op de Spiel des Jahres-verkiezing. Op een telkens wisselend bord zet je per beurt telkens drie huizen op woestijn, bos, canyons of grasland – inderdaad, het lijkt een klein beetje op Catan. Wie bij een stad bouwt, krijgt extra bouwmogelijkheden. De puntentelling varieert: soms levert bouwen aan het water veel punten op, soms moet je bouwen in een zo lang mogelijke sliert van huisjes. Heel gevarieerd, heel leuk. Maar toch, wij zijn thuis geen echte Duitsers. „Het zou best leuk zijn als je ook soldatenkaarten had. Om een paar huisjes van de ander te veroveren”, verzuchtten we. Welk koninkrijk is ooit in vrede gebouwd?

King of Tokyo (Iello) €35; Triominos Tribalance (Goliath) €35; Kingdom Builder (Queen Games) €45