Meerderheid Britse jongeren wil een boek van papier

A girl reads in an aisle at a Barnes and Noble bookstore in a town in Virginia, August 24, 2010. REUTERS/Kevin Lamarque
A girl reads in an aisle at a Barnes and Noble bookstore in a town in Virginia, August 24, 2010. REUTERS/Kevin Lamarque Een lezend meisje in een boekwinkel in Virginia in de Verenigde Staten (Foto Reuters)

Volgens een onderzoek prefereert 62 procent van de Britse jongeren een papieren boek boven een e-boek. Dat valt op de website van The Guardian te lezen.

Het onderzoek werd gehouden onder Britse jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud.

Ook bij andere media werd gekeken hoeveel waarde jongeren aan ‘fysieke’ dragers hechtten ten opzichte van digitale dragers. Bij films (48 procent), kranten en tijdschriften (47 procent), cd’s (32 procent) en videospellen (31 procent) liggen de voorkeurspercentages voor een tastbaar product een stuk lager dan bij boeken.

Dat het merendeel van de jongeren het papieren boek verkiest boven een e-boek heeft volgens onderzoeksbureau Voxburner twee grote oorzaken. Ten eerste “value for money”, dus waar voor je geld, en ten tweede “an emotional connection to physical books”.

Onderzoeker Luke Mitchell van Voxburner noemt de resultaten verrassend omdat deze het beeld van de moderne jongere die vastzit aan smartphone’s en andere digitale apparaten corrigeren. Mitchell:

“Boeken zijn statussymbolen.  Je kunt aan een Kindle niet zien wat iemand er op heeft gelezen.”