Australisch crewlid Arctic Sunrise onverwacht op borgtocht vrij

Colin Russell in een cel tijdens een zitting van de rechtbank in Sint-Petersburg.
Colin Russell in een cel tijdens een zitting van de rechtbank in Sint-Petersburg. Foto Reuters / Alexander Demianchuk

Het laatste bemanningslid van Greenpeace-schip Arctic Sunrise is onverwacht op borgtocht vrijgelaten. Dat meldt Greenpeace via hun twitteraccount. Het gaat om de Australiër Colin Russell. Eerder was het voorarrest van Russell verlengd tot 24 februari.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise BREAKING: Excellent news! Colin Russell from Australia is granted bail. #FreeTheArctic30

Vorige week werden de Nederlandse opvarenden van het schip, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, al vrijgelaten.

In september opgepakt

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht op 19 september hun schip. De opvarenden zaten eerst vast in Moermansk, maar werden vorige week overgebracht naar Sint-Petersburg.

De Arctic Sunrise voer toen het schip werd geënterd onder Nederlandse vlag. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat tribunaal bepaalde vorige week dat de bemanning en het schip door Rusland moeten worden vrijgelaten.