Rohani komt met eigen ‘Yes We Can’-video

Vrouw uit de videoclip Nosafar
Vrouw uit de videoclip Nosafar

De Iraanse president Hassan Rohani gaat zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama achterna. Om te vieren dat hij honderd dagen in functie is, heeft hij een videoclip laten maken die veel doet denken aan de Yes We Can-video die Amerikaanse artiesten maakten in 2008 om de campagne van Obama te ondersteunen.

Beide clips, in zwart-wit, tonen artiesten die de woorden van Rohani zingen die weerklinken in een speech op de achtergrond. „Geef alle Iraniërs ruimte en mogelijkheden. Laat verzoening de woede vervangen en vriendschap in plaats komen van vijandigheid”, klinkt Rohani in zijn inaugurale rede.

Opmerkelijk is dat hij te zien is met muziekinstrumenten en zingende vrouwen – wat op de Iraanse staatstelevisie verboden is. De video heet Nosafar (nieuwe reiziger), een verwijzing naar een zin van de legendarische Perzische dichter Hafez: „De weg vooruit is lang en ik ben een nieuwe reiziger”. De clip was vanmorgen bijna een half miljoen keer bekeken.