In de praktijk Oké, je wilt anticonceptie. Wie vraag je om advies?

Oké, je wil niet zwanger worden. En condooms vind je gedoe. Een ander anticonceptiemiddel dus.

Jezelf goed informeren is niet makkelijk. Je hoort de meest tegenstrijdige informatie en de wildste verhalen. En er is geen plek waar je eens rustig naar toe kan, zoals voor een uitgebreid hypotheekadvies. Terwijl anticonceptie wel een belangrijk besluit is.

In de praktijk gaat het ongeveer zo:

Eerst ga je te rade bij je vriendinnen. De meesten zijn al jaren aan de pil. Maar er wordt gemord. Al die hormonen, is dat nou eigenlijk wel goed voor je?

De één krijgt er migraine van, de ander is er vijftien kilo van aangekomen. En dat gebrek aan libido, dat komt ook door de pil. En, hoor je, weet je wel dat je libido nóóit meer helemaal terug komt als je maar lang genoeg de pil slikt?

Sommige vriendinnen hebben sinds een tijdje een spiraaltje. Werkt perfect, maar dat zetten: auwauwauw. En daarna ben je weken ongesteld. De nieuwe Nuvaring doet geen pijn, maar die kan je dan soms weer voelen bij de seks. Of verliezen bij het plassen. Het grote voordeel van de ring, zeggen je vriendinnen, is dat het net als het spiraaltje de werkzame hormonen ‘lokaal’ afgeeft – geen rommel in je bloed. Het is dus veel lichter dan de pil die je moet slikken. Zeggen ze.

Klinkt goed.

Je zoekt even verder op internet. Daar worden alle verhalen van je vriendinnen bevestigd. En meer. Mensen zijn hun spiraaltje kwijtgeraakt. In hun buik. Ze zijn toch zwanger geworden met de pil, buitenbaarmoederlijk zelfs. Ze zijn heel dik geworden, of volslagen seksloos, of hebben permanente schommelingen in hun humeur en zijn altijd misselijk. En ze kregen trombose.

En de Nuvaring? De mythe dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam lager is omdat de ring lokaal werkt, is hardnekkig. Iemand schrijft op een forum dat ook haar gynaecoloog dat zei. Dat zit dus wel goed?

Op naar de huisarts dan maar. De ene huisarts is de andere niet. De een prefereert de pil, de ander een spiraaltje. De een is tegen doorslikken, de ander ziet er geen bezwaar in.

Als je geluk hebt, vraagt de huisarts naar de redenen voor de anticonceptie en krijg je een uitgebreid advies over de verschillende mogelijkheden, met voor- en nadelen. Maar vaker krijg je gewoon direct wat je vraagt, als dat medisch verantwoord is.

Verstandig is dus om de open vraag aan de dokter te stellen: wat zijn mijn opties? Dan krijg je advies, en hopelijk een stuk betrouwbaarder dan de verhalen van anderen.