Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

H&M en WE stoppen met verkoop angorakleding na videorel

Kledingketen Hennes & Mauritz stopt per direct met het maken en verkopen van kleding waarin angorawol verwerkt is. Het internationale modemerk geeft klanten die een item met de zachte wol gekocht hebben het volledige aankoopbedrag terug naar aanleiding van ophef over de behandeling van angorakonijnen door H&M leveranciers.

Een still uit de video van dierenrechtenorganisatie PETA.
Een still uit de video van dierenrechtenorganisatie PETA.

Kledingketen Hennes & Mauritz stopt per direct met het maken en verkopen van kleding waarin angorawol verwerkt is. Het internationale modemerk geeft klanten die een item met de zachte wol gekocht hebben het volledige aankoopbedrag terug naar aanleiding van ophef over de behandeling van angorakonijnen door H&M leveranciers.

De Nederlandse keten WE stopt met de verkoop tot een onafhankelijke partij heeft vastgesteld dat de angorawol diervriendelijk is gewonnen, bevestigt een woordvoerder aan Novum. De keten uit Utrecht komt later met een uitgebreide verklaring.

De van origine Zweedse modeketen H&M laat in een korte persverklaring weten dat het alle productie stillegt van kleding waarin de wol verwerkt is “totdat is vastgesteld dat voldaan wordt aan ons stricte productiebeleid”.

“Voor H&M is het onacceptabel wanneer dieren slecht worden behandeld. We staan alleen producten toe gemaakt van angorakonijnen op boerderijen met een goede dierenhuishouding.”

Een video van dierenrechtenorganisatie PETA bracht H&M eerder deze maand in verlegenheid. Vooral op social media leverden de schokkende beelden veel heftige reacties op van onder meer H&M-klanten.

De winkelketen laat weten dat het “regelmatig” de angoraboerderijen van haar leveranciers toetst. “Plukken [van de konijnen, red.] is onacceptabel en niet overeenkomstig ons productbeleid. We zullen onze subleveranciers hierop in toenemende mate controleren.”