Hagelslag en pindakaas voor officials

Met een petit-déjeuner werd vandaag in Parijs de Utrechtse Tourstart gepresenteerd. Met twee voormalige Nederlandse winnaars en belegen kaas.

Presentatie in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg. Van links naar rechts: oud-Tourwinnaars Bernard Hinault,Jan Janssen enJoop Zoetemelk, de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en Tour-directeur Christian Prudhomme.
Presentatie in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg. Van links naar rechts: oud-Tourwinnaars Bernard Hinault,Jan Janssen enJoop Zoetemelk, de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en Tour-directeur Christian Prudhomme. Foto ANP

Jan Janssen trekt net voor de presentatie van het Utrechtse Grand Départ begint nog even de stropdas van Joop Zoetemelk recht. „Ik ben niet zo’n dassendrager”, mompelt de Tourwinnaar van 1980 verontschuldigend richting die van 1968.

De twee hebben de voorgaande nacht gelogeerd in de imposante Nederlandse ambassadeurswoning in Parijs. „Dan had ik ze vast binnen handbereik”, grapt ambassadeur Ed Kronenburg als ’s ochtends vroeg de muzieksalon volstroomt voor de persconferentie. Hij zegt „zelden zo’n geanimeerde avond” te hebben gehad.

Het helpt dat Kronenburg groot racer is en ook zelf geregeld op de racefiets zit. Hij heeft sinds hij benoemd werd het contact met Tourdirecteur Christian Prudhomme warm gehouden. Afgelopen zomer zat hij tijdens de etappe naar Alpe d’Huez naast de hoogste baas in de auto. Er hoefde toen niet meer gelobbyt te worden. „Alles was in kannen en kruiken.”

Kronenburg ontvangt de Franse pers en de Tourofficials met een Frans-Nederlands petit-déjeuner. Naast de croissantjes staan voor de gelegenheid hagelslag, belegen kaas en zelfs pindakaas opgesteld. „Tijdens de Tour de France lopen in ons platte land de sportieve emoties hoog op en gedurende die drie weken zijn Frankrijk en Nederland dicht bij elkaar”, zegt hij in zijn welkomstwoord in de ‘muzieksalon’ van de residentie.

De Franse gasten kijken hun ogen uit in het imposante stadspaleis Hôtel d’Avaray, bekend als de rijkaardswoning uit de populaire film Intouchables. „Een gepaste plek om de Tour te presenteren”, vindt Prudhomme. „De Tourstart in Utrecht wordt net zo’n succes als de film.”

Utrecht heeft de Tourstart gekregen dankzij „zijn volharding”, zegt Prudhomme. In 2007 al bezocht hij de stad, waar het carillon van de Dom twee keer de ‘Marseillaise’, het Franse volkslied, en daarna ‘La vie en rose’ speelde. Maar de start van 2010, waarom het om begonnen was, viel uiteindelijk Rotterdam ten deel. „Utrecht, een stad die meer fietsen dan inwoners kent, heeft de Tourstart verdiend”, zegt hij nadat burgemeester Wolfsen hoog heeft opgegeven over zijn „fietsstad, waar de auto te gast is”.

Na de eerste etappe, een individuele tijdrit, trekt het peloton volgens bronnen rond de organisatie „naar het zuidwesten” voor „mooie beelden van de Deltawerken”. In Zeeland zouden al hotelkamers gereserveerd zijn.

Na twee uur perspresentatie neemt het Tourcircus deze ochtend eerst de trein naar Utrecht voor een tweede bijeenkomst. Prudhomme heeft nog wel een laatste verzoek. „Meneer de burgemeester, mag de Marseillaise ook nog een derde keer?”