Grote schenking voor Stedelijk Museum: 127 werken cadeau

Het echtpaar Sanders schenkt een deel van zijn collectie om te vieren dat het Stedelijk weer open is.
Het echtpaar Sanders schenkt een deel van zijn collectie om te vieren dat het Stedelijk weer open is. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een grote schenking gekregen van het Haarlemse verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders. Het gaat om 127 werken van 92 kunstenaars, waaronder schilderijen, objecten, tekeningen, foto’s en video’s.

De schenking biedt een mooie dwarsdoorsnede van de Nederlandse hedendaagse kunst, met werken van onder meer Marc Bijl, Job Koelewijn, Folkert de Jong, Navid Nuur, Saskia Olde Wolbers, Ronald Ophuis, Barbara Visser en Marijke van Warmerdam. Ook internationale namen als Araki, Ryan Gander, Roni Horn, Edward Burtynsky, Tracey Moffatt en Jan De Cock zijn in de schenking vertegenwoordigd. Foto’s van Marinus Boezem en Ger van Elk en een vroeg schilderij van Jan Andriesse vormen een mooie aanvulling op werken van deze kunstenaars die al in de Stedelijk-collectie aanwezig zijn.

Pieter en Marieke Sanders, zoon en schoondochter van het bekende verzamelaarsechtpaar Piet en Ida Sanders, verzamelen sinds de vroege jaren zeventig kunst van relatief jonge, vaak conceptuele kunstenaars. Het Amerikaanse tijdschrift ArtNews rekende hen onlangs nog tot de tweehonderd belangrijkste verzamelaars ter wereld. Het echtpaar schenkt nu een deel van zijn collectie om te vieren dat het Stedelijk weer open is.

“Wij vonden dat de heropening om een cadeau vroeg. Dat was voor ons de aanleiding een selectie te maken uit onze collectie, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

Ook zegt het echtpaar zijn schenking te doen ter ere van Ann Goldstein, de vertrekkende directeur van het Stedelijk. Goldstein zegt zeer geraakt te zijn door dit “geweldige gebaar”.

“De schenking laat hun betrokkenheid en ruimhartige steun aan onze instellingen zien. Dit is een buitengewone gift, en zij geven hiermee een uitzonderlijk voorbeeld.”

Het Stedelijk Museum organiseert in 2015 een tentoonstelling met selecties uit de schenking van Pieter en Marieke Sanders.