Groningse huiseigenaren dagen Staat om bevingen

Stichting zegt dat huizen sterk in waarde zijn gedaald.

Gedupeerde huizenbezitters, verenigd in de Stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen (WAG), stappen naar de rechter. Ze stellen gaswinningsbedrijf NAM en mogelijk ook de Staat aansprakelijk voor waardedaling van hun woningen als gevolg van aardbevingen veroorzaakt door gaswinning.

Terwijl minister Kamp (Economische Zaken, VVD) deze waardevermindering nog niet bewezen acht, stellen de Groningse huizenbezitters daar eigen bewijzen tegenover. Zo ketste de verkoop van een huis op het allerlaatste moment af vanwege de aardbevingen, schreef een kandidaat-koper. Ook doet de stichting onderzoek. Eerste uitkomst: huizen in Loppersum, Garrelsweer en Usquert leveren 22 tot 29 procent minder op dan twee jaar geleden als je opbrengst per vierkante meter vergelijkt.

De stichting werd in april opgericht, telt inmiddels 233 leden en vertegenwoordigt ook drie woningcorporaties. De Groningse vastgoedadvocaat Pieter Huitema staat de gedupeerden bij. Hij hoopt – „als de bewijzen rond zijn” – in het eerste kwartaal van volgend jaar voor de rechter te staan.

In een enquête onder huizenverkopers in Noord-Groningen zeggen vier op de tien ondervraagden de vraagprijs te hebben aangepast na de zware aardbeving vorig jaar bij Huizinge – die had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Ondanks de lagere prijs zijn er weinig bezichtigingen en worden er amper woningen verkocht; in Loppersum het eerste half jaar slechts vier. Ook halen bewoners hun huis uit de verkoop.

Makelaars uit het aardbevingsgebied moeten niet veel van de stichting hebben. Ze vrezen „een self-fulfilling prophecy”: door te praten over waardedaling roep je waardedaling over de huizen af. En de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg verwacht dat een gang naar de rechter weinig oplevert, zei hij in Nieuwsuur.

Hij wil juist eensgezind optrekken, nu in het gebied de weerstand tegen gaswinning groeit. Het geschonden vertrouwen in NAM en overheid moet worden hersteld. PvdA-kopstuk Jacques Wallage en CDA’er Pieter van Geel proberen alle partijen weer met elkaar om tafel te krijgen: gaswinningsbedrijf NAM, overheid, bewoners, en gedupeerde huizenbezitters. Gespreksonderwerpen: veiligheid, schadevergoedingen en een nieuw toekomstperspectief voor de regio.