Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gesprek Teeven en Van Rey niet opgenomen door storing

Staatssecretaris Teeven in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Teeven in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven en de van corruptie verdachte oud-senator Jos van Rey is door een stroomstoring bij het tapsysteem van de politie niet opgenomen. Het gesprek is niet verwijderd, schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

OM kan geen opnames vinden, ondanks telefoontap Van Rey

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zou vorig jaar op 20 september een gesprek hebben gehad met Van Rey, maar het Openbaar Ministerie gaf bij de rechtbank aan dat er van dit gesprek niets is overgebleven. Dat terwijl de telefoon van Van Rey wel werd afgeluisterd.

Gegevens opgevraagd bij telecomprovider

Het vermiste tapgesprek kwam begin september ter sprake tijdens een rechtszaak. Het OM gaf toen aan dat het gesprek niet was gehoord op de getapte lijnen, en de opname daarom niet aan het dossier kon worden toegevoegd.

De Rijksrecherche heeft onderzocht of de registratie bestond, maar kon niets vinden. Vervolgens zijn ook de gegevens van Van Reys telefoonlijn voor 20 september opgevraagd bij de telecomprovider. Opstelten:

Uit deze gegevens blijkt dat er op 20 september 2012 in een tijdsbestek van een half uur in de middag, via het telefoonnummer in gebruik bij de heer Van Rey, vijf gesprekken plaats hebben gevonden die niet binnen zijn gekomen op de tap en waarvan de verkeersgegevens ook niet met de tapgegevens zijn meegekomen. Eén van de vijf bovengenoemde ontbrekende gesprekken is een gesprek dat is gevoerd tussen de vaste telefoonlijn van het kantoor van de staatssecretaris en de getapte telefoon die in gebruik was bij de heer Van Rey.

Door de storing zijn van ongeveer tweeduizend taps in andere onderzoeken de gevoerde gesprekken gedurende vijftig minuten niet opgenomen. Teeven wordt als getuige gehoord in het strafrechtelijk onderzoek rond de oud-senator.