Elektriciteit politie Thailand gesaboteerd - premier mag blijven

Demonstranten in Bangkok eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra.
Demonstranten in Bangkok eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Foto AP / Wason Wanitchakorn

Demonstranten in de Thaise hoofdstad Bangkok hebben de elektriciteit in het hoofdkwartier van de nationale politie afgesloten. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van ooggetuigen.

De activisten die sinds afgelopen zondag demonstreren voor het aftreden van de Thaise premier zouden de elektriciteit van zowel de hoofdkantoor van de politie als het politieziekenhuis hebben afgesloten. Inmiddels zou er dankzij noodaggregaten weer stroom zijn, aldus persbureau AFP.

Eerder vandaag overleefde de Thaise premier Yingluck Shinawatra een vertrouwensstemming in het Thaise parlement, schrijft persbureau AP. Het parlement liet weten in meerderheid achter de premier te staan. De uitslag is geen verrassing, omdat haar partij en bondgenoten een meerderheid hebben in de Thaise Tweede Kamer. De premier roept de demonstranten in een verklaring op te stoppen met de demonstraties, zodat er kan worden onderhandeld om een einde te maken aan de crisis.

Kans op val regering lijkt klein

Onder leiding van de 64-jarige voormalige parlementariër Suthep Thaugsuban gaan in Bangkok al dagen duizenden betogers de straat op om het vertrek van de regering te eisen. Hoewel Suthep heeft gezworen de regering ten val te brengen, lijkt zijn kans op slagen gering.

Zondag gingen nog honderdduizend mensen de straat op, maar de afgelopen dagen nam dat aantal al gezwind af. De betogers slaagden er eerder in de week in het ministerie van financiën te bezetten, maar daarmee nam vooral de vrees voor een geweldsuitbarsting toe.

De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt, omdat beweerd wordt dat haar regering gecontroleerd wordt door haar oudere broer, de afgezette voormalig leider Thaksin Shinawatra. Oud-leider Thaksin was een telecommunicatietycoon die tijdens een militaire staatsgreep in 2006 werd afgezet.

Hij ontvluchtte het land in 2008 nadat hij was beschuldigd van het ondermijnen van de monarchie. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Thaksin is onder de bevolking nog altijd populair, maar wordt door de traditionele elite verguisd. Die staat achter de oppositie.