Opinie

Dumplings

Uit eten gaan is in China één groot avontuur. Zeker als je kunt dineren in een sfeervolle vreetschuur. De eerste dagen in Beijing sliep ik in de buurt van Ghoststreet, het epicentrum van de Chinese massarestaurants. De horeca is er 24 uur per dag geopend, jaren-90-hits schallen uit enorme stereo-installaties en serveerstertjes staan op de stoep het dagmenu door een mega- of microfoon te schreeuwen. Laat je je overhalen om in één van deze gelegenheden te gaan eten, dan mag je aanschuiven in een walmend hol vol smakkende en boerende Pekinezen.

Stel je de meest wanstaltige all-you-can-eat-toko voor en vermenigvuldig het aantal tafels met tien. Vervang de sfeerverlichting voor knipperend tl-licht en denk alle kabelgootjes, neporchideeën, satijnen gordijnen en glanzende tafelkleden weg. Van dat kaliber.

En als je dus net als ik graag wordt overtuigd door blèrende vrouwen, beland je in zo’n restaurant met in plastic folie verzegeld servies en een onleesbare kaart.

De eerste avond in Shanghai deed ik het dan weer beter. Daar liep ik op goed geluk een dimsumtent binnen. Het aantal plekken was aanzienlijk en het tl-licht brandde in mijn ogen, maar het rook niet vies, de achtergrondmuziek was subtiel en het eten voortreffelijk. De krokante garnalenloempiaatjes en de gestoomde spinazie lieten zich soepel naar mijn maag verplaatsen, maar het hoogtepunt van de avond waren de warme dumplings met varkensvlees en bieslook. En dan is de omgeving snel vergeten.

Meng 50 ml water met de bloem en een snufje zout en kneed tot een soepel deeg. Dek af en laat twee uurtjes rusten. Neem steeds kleine bolletjes van het deeg en rol uit tot een rond lapje van ongeveer zeven centimeter. Weinig tijd? Neem kant-en-klaar dumplingdeeg van de toko.

Hak het varkensvlees, bieslook en wortel in hele kleine stukjes.

Meng door elkaar en breng op smaak met oestersaus, een paar drupjes sesamolie, een theelepel neutrale olie en een snuf witte peper en zout. Schep goed door elkaar.

Leg een eetlepel van het mengsel op de deeglapjes. Vouw dicht en druk de zijkantjes goed aan. Tip: op YouTube staan veel filmpjes waarin de beste vouwtechnieken worden gedemonstreerd.

Neem het stoommandje en vet hem in met de neutrale olie. Dit voorkomt dat de dumplings straks blijven plakken. Zet het mandje op een pan met kokend water met zout en stoom de dumplings in 10 minuten gaar. Serveer met zwarte azijn en sojasaus.