‘Drie verhalen van Salinger circuleren op internet’

Op internet circuleren volgens de website BuzzFeed drie voorheen ongepubliceerde verhalen van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger.

De verhalen zijn getiteld Birthday Boy, Paula en The Ocean Full of Bowling Balls en waren tot voorheen alleen beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek bij Amerikaanse universiteiten.  Het laatstgenoemde verhaal was alleen te lezen bij de Princeton University Library, de eerste twee bij het University of Texas’ Ransom Center. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er van de verhalen fotokopieën gemaakt, aangeboden op veilingsite Ebay en daarna online gezet.

De deelpagina van Ebay over de verkoop van de drie betreffende verhalen is hier te bekijken.

Volgens David L. Ulin, criticus van de LA Times, is het in elk geval zeker dat twee van de drie verhalen daadwerkelijk teksten van Salinger zijn:

“I’ve never read The Ocean Full of Bowling Balls: It’s part of a collection of Salinger material at the Princeton University Library and available only to scholars who are supervised as they read. I have read the other two stories, however, at the University of Texas’ Ransom Center, and the versions of them in “Three Stories” are the real deal.”

Kenneth Slawenski, een biograaf van Salinger, heeft inmiddels tegenover BuzzFeed bevestigd dat alle drie verhalen aan Salinger toebehoren.  De teksten wijken niet af van de kopieën die hij zelf van de verhalen maakte voor het schrijven van zijn biografie. Slawenski verzet zich tegen de ethiek die aan het illegaal verspreiden van de verhalen ten grondslag ligt, omdat Salinger niet wilde dat de verhalen toegankelijk zouden worden voor een breed publiek.

De verhalen staan inmiddels op verschillende plekken online, zoals hier.