‘VS bespioneerden wereldleiders tijdens G20-top Toronto’

Staatshoofden en regeringsleiders - inclusief Balkenende - tijdens het fotomoment op de G20 in Toronto in juni 2010.
Staatshoofden en regeringsleiders - inclusief Balkenende - tijdens het fotomoment op de G20 in Toronto in juni 2010. Foto EPA / Fred Chartrand

Canada heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegestaan om op grote schaal te spioneren bij de G20-top in Toronto, in 2010. Dat meldt het Canadese CBC News op basis van documenten van Edward Snowden.

In de ‘top secret’-documenten staat hoe de Verenigde Staten hun ambassade in Ottawa tijdens een zesdaagse spionnenoperatie tot een veiligheidscentrum ombouwde. Op dat moment waren de Amerikaanse president Obama en 25 andere staatshoofden en regeringsleiders op Canadees grondgebied voor het jaarlijkse topoverleg.

Canada is één van de Angelsaksische landen waarmee de VS rechtstreeks informatie uitwisselen in de zogeheten Five Eyes Community. Volgens de documenten waren de Canadese autoriteitenop de hoogte van de geheime operatie van de Amerikanen. Mogelijk heeft de Canadese inlichtingendienst CSEC meegewerkt met de operatie.

Wat precies het doelwit was van de NSA in Toronto is niet duidelijk, maar CBC schrijft dat er toentertijd veel werd besproken wat van belang was voor de NSA en Canada.

“The world was still struggling to climb out of the great recession of 2008. Leaders were debating a wide array of possible measures including a global tax on banks, an idea strongly opposed by both the U.S. and Canadian governments. That notion was eventually scotched.

The secret NSA documents list all the main agenda items for the G20 in Toronto — international development, banking reform, countering trade protectionism, and so on — with the U.S. snooping agency promising to support “U.S. policy goals.””

Eerder werd al bekend dat de Britse dienst GCHQ via een computerhack kon meekijken bij de Blackberry’s van delegatieleden op de G20-top in Londen in 2009.