Dit parodiefilmpje van Amerikaan zou veiligheid Dubai in gevaar brengen

Cassim (links) in de auto terwijl ze door Dubai rijden.
Cassim (links) in de auto terwijl ze door Dubai rijden. Screenshot YouTube

Het was bedoeld als een grap, maar de autoriteiten in Dubai konden er niet om lachen. De Amerikaan Shezanne Cassim maakte met een vriend een parodiefilmpje over de jongerencultuur in Dubai, waarna hij in de cel belandde.

Dat het een parodie was, had Cassim waarschijnlijk niet duidelijker kunnen vermelden. Het filmpje begint met de tekst: “De volgende gebeurtenissen zijn fictief en niet bedoeld om mensen uit Satwa (wijk in Dubai, red.) of de Verenigde Arabische Emiraten te beledigen”. Vervolgens neemt de Amerikaan je mee naar de wijk Satwa in Dubai waar je de jongerencultuur “leert kennen”.

Gearresteerd in verband met staatsveiligheid

Cassim werd in april van dit jaar gearresteerd in de Verenigde Arabische Emiraten omdat hij de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Hij is de eerste buitenlander die onder de nieuwe - strengere - internetwetgeving wordt gearresteerd. Dat schrijft The Washington Post op gezag van het Centrum voor Mensenrechten in Londen.

In een reactie op de arrestatie zei de broer van Cassim, Shervon Cassim, in The Washington Post het volgende:

“In een tijd waarin de Verenigde Arabische Emiraten zich voordoet als een modern land, is het sneu dat het land mijn broer vasthoudt vanwege het posten van een flauwe video.”

Volgens de broer van Cassim is de rechtszaak tegen Shezanne al vijf keer uitgesteld. De laatste keer gebeurde dit omdat de rechter wil dat de video wordt vertaald in het Arabisch.